Kalau selama ini kita sering merungut tentang  cukai barangan dan perkhidmatan GST sebanyak 6 peratus yang dikenakan ke atas pengguna di tanah air, pendedahan dan suara hati pemuda yang tinggal di  London, United Kingdom ini boleh kita fikirkan bersama.

Jika kita memandang negara luar punya pemandangan indah, punya negara empat musim, boleh bermain salji dan lain-lain perasaan tetapi rasa sebenarnya rasa rindu  bila berjauhan dari keluarga adalah satu perasaan yang sangat sukar ditepis.

Mungkin pengalaman pemuda ini, Mohd Azmeer Faiq (Emmex) boleh kita hadam, apa yang best dan tak bestnya tinggal di luar negara ini. Malah katanya dia tengah merindui Malaysia kala ini.

Mohd Azmeer Faiq akui rindukan Malaysia sekarang ini…pix fb Mohd Azmeer Faiq

Walaupun taklah duduk lama kat sini jika nak dibandingkan mereka yang menetap kat sini bertahun-tahun lamanya, siapalah kita ni.  Tapi bagi aku ada best dan ada tak bestnya.

Kita melihat hidup di negara luar ni indah sebenarnya adalah dengan perspektif sebagai pelancong ja atau traveller bukan sebagai warganegara.

Kita ni teruja nak tahu hal baru, teroka tempat baru, dan pergi ke tempat-tempat cantik. Euforia sebagai pelancong atau traveller mengaburi kepala otak kita masa tu. Jadi, skop pemikiran yang difikirkan sangat berbeza dengan warganegara satu-satu negara tu pada masa tu.

Bila difikirkan apa yang tak best, pertama sekali tentulah cuaca. Bukan semua sukakan cuaca sejuk. Tambah-tambah winter ni. Nak kena pakai baju berlapis-lapis, emosi dan mental akan mudah tak stabil, kesihatan merudum, stress, jari jemari kaku dan pedih serta perbezaan malam dan siang yang tidak sama. Faktor ni serba sedikit menjadi penyumbang juga.

IKLAN
Pix sumber Mohd Azmeer Faiq

Kedua, mereka perlu membayar cukai yang tinggi berbanding kita dan juga elektrik. Kalau di UK ni apa yang kita dok sebut GST kat Malaysia nu sini depa panggil Value Added Tax (VAT) dan ia sebanyak 20%. Tak kira lagi cukai-cukai lain juga. Sebab tu rakyat depa dapat benefit dari pembayaran cukai tu. Nak negara kita mencapai semua ni, kita perlu bertanggungjawab membayar cukai, atau rasa bertanggungjawab dulu untuk bayar balik pinjaman PTPTN tu.

Ketiga, jauh dari keluarga. Mestilah rindu pada kedua ibu bapa kita. Perasaan ni dia mai sendiri walau kita cuba untuk isi masa terluang kita tu. Sesibuk manapun kita, kita akan terfikir rumah adalah tempat paling best dan bahagia. Homesick sekarang ni. Huhu

Keempat, interaksi. Sudah pasti budaya bertegur sapa dan santun jiran tetangga adalah perbuatan murni yang telah lama kita amalkan di Malaysia. Kat sini kawasan kejiranan sunyi ja. Walaupun kita dapat berkenalan dengan ramai kawan baru, tapi ia tak sama macam kita kenal kawan-kawan kita di Malaysia sana yang ‘They did many silly things but it makes your life fun!’.

Yang kelima, takda ikan puyu. Hahah ini aku lawak ja. Rindu makan gulai puyu dengan pekasam ikan puyu wehh. Makanan Malaysia memang syurga laahh.

IKLAN
Meraikan malam tahun baru – pix sumber FB Mohd Ezmeer Faiq

Yang bestnya, kita dapat lihat struktur geografikal bumi yang tuhan cipta ni berbeza-beza, bangsa yang berbeza untuk kita saling kenali, dan ketamadunan sejagat. Dan kita tak boleh tenggelam dalam keindahan ni saja. Kita nak negara kita juga setanding dengan mereka. Macam mana?

Nak negara nampak indah cantik, janganlah buang sampah merata-rata, ubah sikap kita bagi ada sivik sikit nak jaga hak alam.

Aku tengah rindu Malaysia sekarang ni.

IKLAN

Aku suka lirik lagu Azmyl Yunor “Coming Home”

Mother I’m coming home to cry
‘Cause home is where I’ve never tried to live
I’m always drifting all about this world so blue
Ain’t no other colours I’ve known

dan lirik lagu Michael Bubble “Home”.

May be surrounded by
A million people
I still feel all alone
I just wanna go home

SUMBER :- MOHD AZMEER FAIQ