Akibat Suka Makan Pedas & Lewatkan Waktu Makan, Gadis Ini Kongsi Kisah Hampir Kena Kanser Esofagus

1118

Dah jadi kebiasaan masyarakat kita memang suka makan makanan yang pedas-pedas. Kalau tak, tak ada la sampai nak buat video viral makan Samyang challenge la, mi segera berapi challenge la dan macam-macam lagi la.

Tak dinafikan tekak kita dah terbiasa dengan rempah dan cili, so kalau tak pedas memang tak sah la. Tapi korang tahu tak banyak makan pedas pun sebenarnya tak bagus?

Seperti apa yang berlaku pada Jia Shamsuri, akibat makan pedas dan selalu makan lambat, sakit perut yang disangka hanya gastrik rupa-rupanya boleh mengundang padah.

Jom kita baca thread yang dikongsi oleh gadis ini.

Suka sangat lambatkan mealtime

Memang suka makan pedas

Lepas 10 tahun baru rasa..

Standby ubat ni je mulanya

Rupanya bila sampai hospital kena buat endoscopy..

Ini resultnya

Gastroesophageal Reflux Disease

Lower Esophageal Sphincter

Barret’s Esophagus

Polyps ni pula boleh jadi kanser

Tak boleh makan pedas, berminyak, berempah

Dan tak boleh skip ubat

So guys, jagalah pemakanan korang. Pada siapa yang mempunyai gastrik kronik rasanya baik korang pergi buat check up. Iye la kita tak tahu apa sebenarnya yang terjadi pada tubuh kita kan. Jadi, jalan terbaik adalah berjumpa dan dapatkan nasihat daripada pakar daripada tunggu sehingga dah jadi teruk baru nak jumpa doktor.