Sumber Via Instagram

Sebelum bergelar seorang selebriti, kebanyakan daripada mereka mempunyai background yang berbeza. Pendek kata, setiap manusia itu mempunyai pengalaman ‘kesusahan’ sebelum menjadi seperti apa yang mereka kecapi hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Hidup Mewah Sejak Kecil, Ini 6 Selebriti Indonesia Yang Lahir Daripada Keluarga Kaya

Mempunyai paras rupa yang menawan merupakan satu bonus buat selebriti ini kerana kecantikan yang dimiliki itu menjadi titik tolak untuk meneruskan kerjaya dalam bidang hiburan. Mungkin ramai yang tidak tahu sebenarnya ada beberapa selebriti popular dunia sebenarnya pernah memegang atau menyertai pertandingan ratu cantik.

Tidak hairanlah sekiranya mereka terlibat dalam pertandingan kecantikan seumpama ini kan? Nah, berikut kami senaraikan antara barisan selebriti tempatan yang pernah bergelar ratu cantik dan mewakili Malaysia di persada dunia.

  1. Tan Sri Michelle Yeoh

 

Memenangi pertandingan Miss World Malaysia 1983, Tan Sri Michelle Yeoh mula lebarkan sayapnya dalam bidang lakonan. Bukan itu saja, dia juga berjaya menjadi pelakon antarabangsa yang popular. Antara filem antarabangsanya yang popular dibintanginya adalah James Bond, Memoir of a Geisha, Police Story, Crazy Rich Asian, Shang-Chi dan banyak lagi.

2. Erra Fazira

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erra Fazira (@errafazira)

Primadona filem Melayu, Erra Fazira telah mencipta namanya selepas memenangi pertandingan Miss World Malaysia 1992 pada usianya 18 tahun. Sejak itu dia makin dikenali dan mula menceburkan diri sebagai seorang pelakon, penyanyi dan pengacara.

3. Dr. Soo Wincci

 

IKLAN

Memenangi pertandingan Miss World Malaysia 2008, Dr. Soo Wincci telah mendapat peluang dalam bidang hiburan dengan membintangi beberapa drama tempatan. Malah, wanita cantik ini turut mendapat pengiktirafan daripada Malaysia Book of Records kerana dilantik sebagai Profesor Madya dalam bidang muzik dan menjadi Miss World pertama yang menerima pengiktirafan itu.

ARTIKEL BERKAITAN : Dr. Soo Wincci Terima Gelaran Profesor Madya, Tersenarai Dalam Malaysia Book Of Record

 

4. Elaine Daly

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elainedaly (@elainedaly)

Bermula sebagai seorang model, Elaine kemudiannya dinobatkan sebagai Miss Universe Malaysia 2003. Selepas memenangi pertandingan itu, Elaine terus menceburi bidang lakonan dan pengacaraan disebabkan kefasihan dalam Bahasa Melayu.

5. Kavitha Sidhu

IKLAN

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kavita Sidhu (@kavita_sidhu)

Dikenali sejak membintangi rangkaian filem Pontianak Harum Sundal Malam, Kavitha pernah wakili Malaysia dalam pertandingan Miss Charm Intercontinental 1990.Selepas memenangi pertandingan tersebut, dia menjadi antara wakil Malaysia yang pertama menjuarai pertandingan ratu cantik di peringkat dunia.

6. Deborah Henry

 

Sebelum bergelar Miss Universe Malaysia 2011, Deborah pernah memegang gelaran Miss World Malaysia 2007. Ketika itu dia berjaya meluluskan diri dalam kalangan finalis Top16 di China.Selain menjadi model, Deborah pernah muncul sebagai pengacara TV iaitu rancangan Bella ntv7. Malah dia juga pernah terlibat dalam filem Hikayat Merong Mahawangsa.

7. Rozita Che Wan

IKLAN

 

Siapa tak kenal Che Ta, selebriti ini merupakan seorang pemenang Miss Intercontinental Malaysia 1992 dan pernah wakili Malaysia di peringkat antarabangsa. Walaupun terjun ke industri sebagai pelakon agak lewat, tetapi lakonannya sering jadi pilihan ramai sehingga membuatkan dia antara barisan pelakon yang popular.

8. Thanuja Ananthan

 

Memiliki ketinggian melebihi 180cm, selebriti tinggi lampai ini merupakan pemenang pertandingan Miss World Malaysia 2009. Sejak daripada itu, dia ‘dilamar’ untuk menjadi seorang pelakon dan hos. Jangan lupa saksikan lakonan Thanuja dalam drama Temuan Takdir, Anak Merdeka dan DM Hati Awak.

Tak hairanlah kalau mereka pernah mewakili Malaysia dalam pertandingan ratu cantik kan kerana masing-masing punya aura dan kecantikan tersendiri.

BACA LAGI : Percaya Atau Tidak, Ini 9 Selebriti Popular Yang Pernah Bergelar Ratu Cantik

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=t8CUdP77dPE