Memilih pasangan yang lebih muda adalah perkara biasa. Namun, jika pasangan terlalu muda, kadang kala ia juga turut mengundang masalah dalam hubungan.

Dapat pula yang berperangai seperti keanak-anakan, pening kepala juga dibuatnya.

Nah, semua masalah kan ada penyelesaiannya. Faktor umur tidak menjadi penghalang jika korang bijak mencari jalan untuk mengeratkan lagi hubungan bersama pasangan.

Kali ni REMAJA nak kongsi kan pula tip bagaimana mengekalkan hubungan bersama pasangan yang lebih muda.

1. Light & Easy

Bila bercinta dengan orang yang lebih muda, just be cool and relax dengan apa yang terjadi. Jangan terlalu menekan pasangan korang untuk terlalu serius dalam hubungan.

IKLAN

Korang kena faham, jiwa muda seperti mereka tidak suka sesuatu yang terlebih serius. Percayalah, jika korang mampu memahami jiwa mereka. Pasti mereka juga akan cuba memahami korang.

2. Jangan mengongkong dan mengatur langkahnya

Ya, tidak di nafikan, mempunyai pasangan yang lauh lebih muda memang agak merumitkan lagi-lagi dalam setiap langkahnya. Kadang kala ia akan membuatkan kita terasa seperti “Aku kena jaga dia! Banyak benda dia tak tahu ni!”.

Tetapi kena ingat, mungkin bagi korang ia adalah satu tanggungjawab, tetapi tidak bagi mereka. Terlalu mengongkong dan mengatur langkahnya akan membuatkan pasangan mula rimas. Jadi, jangan cuba nak jadi ibunya ye.

IKLAN

3. Cuba masuk ke dunia mereka

Tiada salahnya jika korang cuba masuk ke dalam dunia mereka. Have fun lah sekali sekala. Contoh ikut dia pergi gig atau konsert-konsert kegemarannya. Pasti dia akan rasa di hargai dan berbangga dengan tindakan berani korang tu.

4. Beri keyakinan padanya

Kalau korang sayang kan dia, apa kata beri keyakinan dan ingatkan dirinya adalah pilihan terbaik korang. Buktikan juga jarak usia bukanlah penghalang untuk korang berdua bersatu.

IKLAN

5. Sentiasa sabar

Jangan sesekali jadi seorang yang cepat melenting. Maklum sahajalah, jiwa muda ni macam-macam karenahnya. Jadi, untuk mengelakkan hubungan korang bertambah rumit dan porak-peranda, adalah lebih baik jika tabahkan hati dan sentiasa bersabar dengan apa yang bakal terjadi.

6. Lebih terbuka

Orang berjiwa muda ni suka kan kebebasan. Jangan kata “Ini tak boleh, itu tak boleh”, memang memberontaklah nanti. Oleh itu, korang perlu menjadi seorang yang lebih terbuka dan sporting. Barulah hubungan korang akan menjadi lebih seronok.

Siapa yang mempunyai pasangan lebih muda, boleh share experience sikit tak?