Foto Via Pexels

Pernah dengar tak istilah kita adalah apa yang kita makan?

Sedap memang sedap tapi, sedar atau tidak bahawa kamu telah menempah tiket maut dengan lebih awal jika banyak makan makanan ini kerana ia berpotensi menyebabkan penyakit kanser.

Rasanya semua tahu bahawa Kanser merupakan satu daripada lima punca kematian utama di Malaysia dan sebanyak 12 peratus kematian dilaporkan di hospital kerajaan setiap tahun akibat kanser Di Malaysia.

So, kalau boleh elak 6 makanan ini. Tapi kalau nak makan sekali sekala tu boleh je.

1. Popcorn dari microwave

6 Makanan Kita Selalu Makan Ini Undang Penyakit Bahaya Antaranya Kanser
Kimia ini boleh menyebabkan kanser paru-paru. Makanan dari keluar dari Microwave tidak baik untuk kesihatan.Ada kajian mengaitkan microwave dengan masalah kesuburan, kanser hati, testikal dan pankreas.

2. Daging proses

IKLAN


6 Makanan Kita Selalu Makan Ini Undang Penyakit Bahaya Antaranya Kanser

Daging proses macam bacon dengan sosej mengandungi bahan pengawet kimia. Makanan sebegini sentiasa kelihatan enak dan mudah didapati .sebenarnya daging proses ada natrium nitrat dan natrium nitrit.Kedua-dua agen ini boleh mengakibatkan kanser, usus rosak dan banyak kanser lain.

3. Diet coke

6 Makanan Kita Selalu Makan Ini Undang Penyakit Bahaya Antaranya Kanser

Ramai yang yang sudah tahu bahawa coke memang tidak bagus untuk kesihatan namun masih banyak mengemari minuman coke ini.Kajian terbaru dari Pihak Berkuasa Keselamatan Pemakanan Eropah (EFSA) pula membuktikan pemanis tiruan dalam air tin mengandungi aspartame, sucralose dan saccharin yang menyebabkan kanser.

IKLAN

4. Tepung putih halus


6 Makanan Kita Selalu Makan Ini Undang Penyakit Bahaya Antaranya Kanser

Kajian yang diterbitkan Journal Cancer Epidemiology, Mile Markers dan Prevention membuktikan tepung boleh jadi penyebab kanser payudara.Semua ini dikaitkan dengan karbohidrat yang ada dalam tepung putih ini. Makanan yang dihasilkan dari tepung juga boleh menyebabkan peningkatan kadar gula dalam badan.

5. Gula halus

6 Makanan Kita Selalu Makan Ini Undang Penyakit Bahaya Antaranya KanserMakin tinggi insulin, makin cepat sel kanser tumbuh.

IKLAN

Pemanis yang kaya dengan fruktosa macam sirap jagung ada gula yang banyak. Contoh lain seperti cookies, kek, pai, jus dan sirap.

Semua mengandungi serat HFCS dan gula halus.

6. Buah-buahan di kedai


6 Makanan Kita Selalu Makan Ini Undang Penyakit Bahaya Antaranya Kanser

Buah-buahan yang dibeli di kedai telah tercemar dengan racun,kerana mereka ingin buah-buahan yang dijual itu bertahan lama dan agar kelihatan sentiasa segar .Racun perosak adalah punca menyebabkan kanser.Oleh kerana itu, belilah buah-buahan daripada pekebun buah atau di kedai yang disahkan organik – the asean parent malaysia

Apa-apa pun, amalkan gaya hidup sihat untuk elak dari menghidapai penyakit maut ini. Elakkan makanan-makanan di atas jika tidak mahu berlaku kemudaratan di masa akan datang.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI