Sumber Foto Hiasa: BERNAMA

 

Biarpun negara masih dilanda pandemik COVID-19 yang meruncingkan dengan jumlah kes yang saban hari semakin meningkat, ada urusan-urusan penting yang masih memerlukan perjalanan jauh demi memastikan kelangsungan.

Di antaranya termasuklah sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) di Institut Pengajian Tinggi (IPT) bagi enam kategori pelajar yang disenaraikan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) semalam. Para pelajar ini telah menerima lampu hijau daripada pihak KPT semalam untuk pulang ke kampus bermula 1 Mac ini.

Antaranya termasuklah golongan pelajar yang terdiri di bawah:

01

Pelajar program pengajian peringkat sijil, diploma, ijazah sarjana muda dan pasca siswazah yang memerlukan aktiviti praktikal, makmal, klinikal, latih amal, studio, bengkel dan peralatan khas.

 

02

Pelajar yang tidak mempunyai akses dan persekitaran tidak kondusif bagi melaksanakan PdP dalam talian.

IKLAN

 

03

Pelajar asasi atau setara dan diploma yang sedia ada di kampus boleh meneruskan pembelajaran secara hibrid.

 

04

Semua pelajar antarabangsa sedia ada dan baharu kecuali dari United Kingdom (UK).

 

IKLAN

05

Pelajar berkeperluan khas (OKU)

 

06

Pelajar yang menduduki peperiksaan Malaysia University English Test (MUET), antarabangsa dan badan profesional.

6 Kategori Pelajar IPT Boleh Pulang Ke Kampus Mulai 1 Mac – KPT

IKLAN

Sumber Foto : (1).

Pergerakan pulang ke kampus ini mewajibkan pelajar untuk menjalani ujian saringan SWAB yang dibiayai oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

Buat pelajar dari Sabah dan Sarawak yang pulang ke kampus di Semenanjung, mereka akan ditempatkan di pusat pengasingan yang ditentukan oleh IPT masing-masing buat sementara waktu sehinggalan mereka bebsa daripada simptom COVID-19.

Manakala, bagi pelajar Semenanjung dan Sabah yang tiba di Sarawak pula, mereka diwajibkan menjalani kuarantin selama 14 hari sebelum dibenarkan memasuki kampus. Kesemua kos makan minum dan pusat kuarantin mulai 1 Mac 2021 akan ditanggung oleh kerajaan negeri Sarawak sepenuhnya.

*

Dalam kenyataan yang sama, KPT menjelaskan bahawa pelajar yang tidak temasuk dalam mana-mana kategori di atas perlu meneruskan PdP secara dalam talian seperti biasa.