Minggu ini, pelajar di beberapa buah universiti tempatan kembali sibuk mengambil tempat masing-masing di dewan konvokesyen.

 

Tentunya, momen mengambil gulungan ijazah merupakan antara momen yang akan korang ingat sampai bila-bila. Begitu juga dengan golongan selebriti muda ini yang mementingkan pelajaran walaupun sudah popular dan sibuk dengan kerjaya.

Siapa kata mereka ‘kosong’? Haippp..

Jom lihat 5 lagi orang selebriti yang menjadi inspirasi buat korang yang perlu membahagikan masa di antara banyak komitmen.

 

01

Nana Sheme

Penyanyi yang popular dengan single Hantu atau Buaya ini secara rasminya tamat pengajian setelah acara konvokesyen di Universiti Teknologi MARA (UiTM) 2 hari lepas.

Nana Sheme bergelar graduan bidang Pengajian Pengurusan Sains Pembinaan (Hons.) dari  Fakulti Senibina, Perancangan dan Ukur. Bagi pelajar fakulti seni bina seluruh negara, korang tahu kan betapa ‘gilanya’ study hours jurusan seperti ini.

“Walaupun sibuk, degree life adalah waktu yang saya akan ingat sampai bila-bila. Banyak momen pahit manis yang saya lalui. Pada masa yang sama, saya takut jika saya akan terbeban dengan projek nyanyian.

“Bergelar penyanyi bukan alasan saya untuk tak meletakkan pelajaran sebagai fokus utama. Syukur, saya berjaya dengan anugerah cemerlang kelas pertama! Ini adalah hadiah untuk keluarga,” kata Nana lagi.

IKLAN

 

02

Rita Nadira

Model dan influencer, Rita Nadira tak menjadikan kerjaya sebagai penghalang sama sekali untuk mengenggam segulung ijazah. Graduan UiTM Shah Alam ini sentiasa dilihat sibuk dengan projek penggambaran gambar dan video di kalangan pereka fesyen tanah air. Rita juga merupakan wajah utama di halaman majalah.

Tapi itulah orang kata, kalau nak berjaya, kesibukan kerja itu hanyalah sebahagian daripada cabaran seorang pelajar. Good job Rita!

BACA: 7 Selebriti Muda Buktikan Artis Pun Pentingkan Pendidikan & Educated!

 

IKLAN

03

Hanie Soraya

Instagram

Pemilik ijazah bidang Perubatan daripada Universiti Mansourah Mesir ini adalah salah seorang selebriti yang banyak memberikan inspirasi kepada selebriti lain dan peminat bahawa tak mustahil untuk korang belajar sambil bekerja.

Hanie Soraya sudahpun pulang ke Malaysia selepas menyertai acara konvokesyen pada 11 Mac lalu. “Terima kasih atas doa dan sokongan selama ini, ia sangat bermakna untuk saya.”

Ternyata ramai netizen yang gembira melihat Hanie berjubah konvo (plus that flower crown on her mortar board is everything girl).

 

04

Daiyan Trisha

IKLAN

Seperti pelajar lain sebaya dengannya, masa tidur Daiyan perlu banyak dikorbankan. Paling penting, selebriti berusia 25 tahun ini perlu bijak membahagikan masa di antara assignment, perniagaan, penggambaran, keluarga dan beberapa lagi komitmen lain.

“Alhamdulillah saya berjaya mendapat anugerah dekan pada setiap semester. Ya saya banyak kali merasa down kerana terlalu sibuk. Tetapi disebabkan keinginan nak berjaya serta mendapatkan A, saya gigihkan juga diri.

“Datang lambat ke kelas pun, dengan muka tak malu duduk di depan supaya senang untuk saya fokus,” kongsi pelajar jurusan Pentadbiran Perniagaan di IUKL ini.

 

05

Sufian Suhaimi

Instagram

Okay kita throwback sedikit ke bulan Oktober, tahun lalu. Penyanyi Sufian Suhaimi berterima kasih kepada Allah dan semua orang yang pernah membantu sehingga dia berjaya menggenggam Ijazah Sarjana Komunikasi Massa daripada Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Menganggap ia adalah hadiah untuk ibu dan ayah, ia bukanlah perjalanan yang mudah untuk Sufian sampai ke pentas konvokesyen itu. “Bukan senang nak imbangi kerjaya, peribadi dan Masters. Mana yang tahu tu, tahulah.

“Saya terharu apabila mendapat tepukan gemuruh di dalam dewan semasa menerima scroll. Korang memang luar biasa,” katanya kepada rakan media di luar dewan.

BACA: Tahniah Graduates! Remaja Instafamous Buktikan Pelajaran Penting – Bukan Sekadar Rupa

 

Good job korang!