Sejak kebelakangan ini, video permainan ‘Latto-Latto’ banyak disiarkan di tatapan (feed) utama pelayar media sosial khususnya di TikTok dan Facebook. Tidak dinafikan, ramai golongan kanak-kanak yang tertarik dan meminta ibu bapa membelikan permainan tersebut.

5 Fakta Unik Permainan Viral ‘Latto-Latto’, Turut Dimainkan Presiden Indonesia?
Foto Via Indozone

Di negara jiran, Indonesia pada masa ini, lato-lato sudah menjadi permainan kegemaran kanak-kanak dan video kanak-kanak bermain lato-lato dengan pelbagai ‘skill’ mula menular semua platform media sosial di Malaysia tanpa menyedari bahaya sedang menanti.

Apa sebenarnya ‘ Latto-Latto’ ini?

ARTIKEL BERKAITAN : Sejarah 5 Permainan Popular Di Dunia, Ini Sebab Namanya Diberi

1. Bukan Berasal Dari Indonesia

Permainan ‘Latto-Latto’ ini berasal dari Amerika Syarikat yang mula diperkenalkan pada tahun 90-an. Ketika itu, lato-lato diperbuat daripada kaca dan setelah beberapa tahun kemudian, material kaca digantikan dengan plastik agar ia lebih selamat dimainkan.

5 Fakta Unik Permainan Viral ‘Latto-Latto’, Turut Dimainkan Presiden Indonesia?
Flickr/marianne muegenburg cothern Via allthatsinteresting

Populariti permainan ini agak terkenal pada zamannya untuk kanak-kanak di Amerika Latin. Ini kerana bunyi berirama mereka yang menarik perhatian apabila dimainkan dengan tepat. Tidak dinafikan permainan itu turut digemari oleh kanak-kanak di sana. Namun, permainan ini dibimbangi boleh menyebabkan kecederaan kepada pemainnya. Maka pihak berkuasa Amerika Syarikat mengambil keputusan untuk mengharamkannya.

2. Asalnya Senjata Memburu

Latto-latto pada asalnya juga bukan dibuat sebagai mainan. Objek seperti bandul virus ini sebenarnya merupakan bentuk evolusi senjata pemburu yang digunakan oleh koboi di Amerika dan diperbuat daripada dua bandul bola logam yang dilekatkan pada tali.

IKLAN

Nama objek adalah boleadoras, atau sering juga dipanggil bolas. Senjata pemburu ini pernah sering digunakan oleh Gauchos atau penduduk di Pampas, Gran Chaco, dan Patagonia, Amerika Selatan. Mereka melemparkannya dari kuda di kaki permainan yang dipanggil guanacos sehingga dia jatuh.

3. Diperbuat Daripada Kaca dan Diharamkan

Pada mulanya, permainan ini juga dibuat dengan bahan kaca dan membahayakan kanak-kanak. Kerana dengan hentakan kuat antara dua bola yang berlanggar itu menyebabkan objek tersebut pecah dan sering terkena muka mereka.

Oleh itu penjualan mainan ini dikatakan telah diharamkan oleh Food and Drug Administration (FDA) di Amerika pada tahun 1985. Hanya apabila ia dibuat dengan bahan yang tidak berbahaya termasuk plastik, akhirnya permainan ini dihalalkan semula. Malah, menurut New York Times, terdapat kejohanan dunia latto-latto pada tahun 1971 di Itali.

4. Mempunyai Banyak Nama

IKLAN

Lattos juga mempunyai banyak nama yang berbeza di negara dan wilayah yang berbeza. Di Amerika, mainan ini dikenali sebagai clackers ball, kemudian ada yang memanggilnya Click-clack-rage, dan banyak lagi. Bagi Indonesia, objek ini juga mempunyai nama yang berbeza, seperti ‘tek tek’ di Jawa, dan ‘kato kato’ di Sumatera.

5. Mampu Melatih Ketangkasan

Ada sumber yang mendakwa, permainan latto-latto bukan hanya sekadar permainan biasa. Sebaliknya ia permainan yang memberikan manfaat kepada si pemain untuk menghilangkan tekanan dan fokus terhadap sesuatu perkara.

Tapi, awas ada beberapa keluhan ibu bapa meluahkan rasa bimbang mengenai bahayanya permainan ini. Mereka mendakwa, anak-anak mereka telah mengalami kecederaan di bahagian dahi, muka dan mata akibat terkena lantunan lato-lato

Sebelum ini juga tular video Presiden Indonesia, Joko Widodo yang diiringi Gabenor Jawa Barat, Ridwan Kamil berkesempatan mencuba mainan Nok-nok atau Latto-Latto yang sedang trend ketika berkunjung ke Pasar Baru, Subang.

IKLAN

Tindakan ini turut mengundang gelak tawa warga pasar yang menyaksikannya. Tidak mahu ketinggalan dengan Presiden, Ridwan Kamil juga cuba bermain Latto-latto.

BACA LAGI : Mesin Permainan Popular Di Arked Ini Difatwakan Haram, Ini Alasannya

Sumber : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI