Musim hujan sekarang memang membuatkan kita rasa takut nak keluar rumah. Tapi kalau dah tuntutan harian yang memerlukan untuk keluar, maka pilihan apa lagi yang kita ada?

Situasi kilat sabung menyabung adalah antara yang paling menakutkan. Korang tahu tak, Malaysia merupakan negara ketiga tertinggi di dunia yang dipanah petir setiap tahun.

Secara purata, Malaysia mengalami ribut petir antara 180 hingga 260 hari dalam setahun. Antara tahun 2008 sehingga 2016, petir telah menyebabkan seramai 110 kematian dan 131 kecederaan yang berlaku di negara kita.

5 Cara Macam Mana Nak Elak Diri Dari Dipanah Petir
Gambar hiasan

Statistik antarabangsa pula mencatatkan sekurang-kurangnya 25,000 kematian setahun adalah disebabkan oleh petir.

IKLAN

Jadi, apa yang korang perlu buat kalau berlakunya ribut petir? Berikut merupakan lima cara untuk mengelak dari dipanah petir yang dikongsi oleh Medical Mythbusters Malaysia.

Tidak ad acara yang 100 peratus tepat tapi dengan Rule of 30 ini mungkin sedikit sebanyak boleh membantu korang.

1. Lari ke tempat yang berteduh dan mempunyai banyak pokok – pokok besar kalau dah terdesak sangat. Walaubagaimanapun, jangan berdiri berhampiran pokok yang tinggi.

IKLAN

2. Kalau ada kenderaan berdekatan, masuk kedalam kenderaan dan pastikan tingkap ditutup sepenuhnya.

5 Cara Macam Mana Nak Elak Diri Dari Dipanah Petir
Gambar hiasan

3. Jangan berteduh di bangsal kecil atau khemah. Ia boleh mendatangkan risiko panahan petir yang lebih besar.

IKLAN

4. Jika anda dikawasan yang dinaiki air, cari kawasan yang lebih kering. Elakkan berendam di dalam kolam atau tasik ketika ribut kilat.

5. Jika dalam bergerak dalam kumpulan, jarakkan diri antara setiap individu. Jika berlaku kejadian yang tak diigini, rakan lain boleh bantu mangsa dengan melakukan CPR.

Apa-apa pun, sentiasalah menjaga keselamatan diri. Kalau tidak ada urusan yang penting, elakkan keluar rumah ketika ribut petir.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI