Di saat saintis di kebanyakan dunia masih tercari-cari penawar tepat untuk membasmi kuman corona virus, ada beberapa percubaan telah dilakukan dan mula menunjukkan hasil yang baik di mana penggunaan beberapa jenis ubat dan antibiotik mampu mengurangkan pengurangan / pelupusan beban virus dalam pesakit COVID-19.

Seorang Prof Johari Salim dalam fbnya berkongsi artikel mengenai kesan dua ubat yang boleh mengurangkan bebas virus dalam pesakit COVID-19 iaitu ubat yang sebelum ini digunakan untuk anti malaria dan antibiotic.

Bacalah artikelnya, mana tahu iya adalah “penawar” terbaik untuk negara kita.

HYDROXYCHLOROQUINE & AZITHROMYCIN

Hydroxychloroquine adalah ubat anti Malaria dan Azithromycin adalah antibiotic.

Hasilnya yang menjanjikan telah nampak kepada pesakit COVID-19 di Cina dan France dan clinical trial kini sedang dibuat di 50 hospital di Australia. Di Australia hasilnya patut diketahui by June atau lebih awal.

Kedua dua ubat ini sebenarnya bukan untuk virus. Malaria disebabkan oleh parasite Protozoa yang menyerang sel darah merah. Azithromycin adalah anti bacterial.

Walaubagaimanapun untuk hasil optima kedua dua ubat ini mesti diberi serentak dalam bentuk kombinasi.

2 Ubat Ini Penawar COVID-19? Sudah Dicuba China & France & Kini Australia
Hydroxychloroquine adalah ubat anti Malaria
2 Ubat Ini Penawar COVID-19? Sudah Dicuba China & France & Kini Australia
Azithromycin adalah antibiotic.

Hydroxychloroquine kini adalah generic dalam berbagai nama antaranya “Plaquenil” sebagai nama komersilnya .

Azithromycin kini juga generic dalam berbagai nama komersil antara nya adalah “Zithromax”.

IKLAN

Marilah kita mendoakan kejayaan ubat ini.

Saya juga mengesyurkan KKM mencuba ubat ini seperti di Cina, France dan kini dalam clinical trial di Australia.

Ini adalah abstract daripada; Gautret et al. (2020) Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID‐19: results of an open‐label non‐randomized clinical trial. International Journal of Antimicrobial Agents – In Press 17 March 2020 – DOI : 10.1016/j.ijantimicag.2020.105949

“Abstract

Chloroquine dan hydroxychloroquine didapati berkesan pada SARS-CoV-2, dan dilaporkan berkesan dalam pesakit COV-19 Cina. Kami menilai peranan hydroxychloroquine pada beban virus pernafasan.

Pesakit dan kaedah

IKLAN

Pesakit COVID-19 Perancis yang telah disahkan jangkitannya dimasukkan dalam satu protokol “single arm” dari awal

Mac hingga 16 Mac, untuk menerima 600mg Hydroxychloroquine setiap hari dan beban virus mereka dalam swab nasopharyngeal telah diuji setiap hari dalam setting hospital. Bergantung pada keadaan klinikal mereka, azithromycin telah ditambah kepada rawatan. Pesakit yang tidak mendapat rawatan yang sama dari pusat lain dan kes yang menolak protokol dimasukkan sebagai kawalan negatif. Kehadiran dan ketiadaan virus pada kemasukan Hari6 pasca dianggap sebagai titik akhir.

2 Ubat Ini Penawar COVID-19? Sudah Dicuba China & France & Kini Australia

Keputusan

Enam pesakit adalah tanpa gejala, 22 mempunyai gejala jangkitan saluran pernafasan atas dan lapan mempunyai simptom jangkitan saluran pernafasan bawah.

Dua puluh kes telah dirawat dalam kajian ini dan menunjukkan pengurangan yang signifikan dalam pengangkutan virus pada kemasukan D6-post berbanding dengan pesakit kawalan, dan tempoh pembawaan purata yang lebih rendah berbanding dengan lapuran dari pesakit yang tidak dirawat dalam skop kaji selidik. Azithromycin ditambah kepada hydroxychloroquine adalah lebih berkesan untuk penghapusan virus.

IKLAN

Kesimpulan

Walaupun saiz sampelnya kecil, kaji selidik kami menunjukkan bahawa rawatan Hydroxychloroquine banyak dikaitkan dengan pengurangan / pelupusan beban virus dalam pesakit COVID-19 dan kesannya diperkuat oleh azithromycin.”

Ini adalah link kepada research article yang disiarkan didalam International Journal of Antimicrobial Agents pada 17/3/2020.

https://www.mediterranee-infection.com/hydroxychloroquine-…/

Dalam suasana kritikal begini kita mesti mencubanya, malah walaupun sample pesakit kecil sahaja tetapi TERBUKTI significant.

Saya tidak ada kepentingan dengan Sanofi dari France tetapi saya dengar mereka boleh keluarkan Plaquenil untuk 300,000 pesakit. Zithromax dibuat oleh Pfizer.

KKM boleh dapatkan dari sumber mana yang difikirkan sesuai.

Quick action saves life. In war operation tidak ada istilah “wait and see”. Just do it!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI