16 Serum Terbaik Untuk Korang Cuba, Wanita Ini Kongsi Rahsia Kulit Flawless

Terdapat banyak sangat produk kecantikan yang ada di pasaran sekarang. Korang cuma perlu tahu sama ada produk tersebut sesuai atau tidak dengan kulit, atau paling kurang kenal pasti fungsi sebenar jika tidak mahu tersalah guna.

Perkongsian kali ini dibuat oleh Azreena Azmi tentang produk serum yang boleh korang dapatkan di drug stores.

Tapi sebelum tu korang kena tahu terlebih dahulu apa beza serum dengan essence.

Ada sedikit perbezaan di antara dua produk ini, iaitu tekstur serum ni lebih pekat berbanding essence dan fungsinya adalah untuk merawat kulit dengan lebih baik sehingga ke lapisan dalam. Essence pula banyak digunakan dalam produk anti penuaan.

Kenapa korang kena pakai serum?

Serum adalah salah satu skin care yg perlu dipakai selepas mencuci muka, apply toner dan sebelum pakai moisturiser. Tak kisah korang ada masalah kulit apa. Serum memang hebat dalam menangani masalah kulit. Tapi kalau tak cuci muka bagi bersih, buat double cleanse pun tak guna sebab kotoran/dead skin yang ada boleh menyukarkan serum serap dengan lebih baik.

Serum mestilah dipakai selepas toner kerana toner dapat membantu serum diserap lebih cepat.

The best way untuk serum serap dengan cepat ialah urut dari bawah ke atas. Dari bawah pipi hingga ke tepi dahi. Dari bawah hidung sampai ke tengah dahi. Dalam masa yg sama boleh massage kulit dan buat kulit lebih anjal.

So, berikut merupakan serum yang dirasakan terbaik untuk korang cuba. Tapi nak ingatkan, tak semua skincare sesuai dengan kulit kita ya. Mungkin ada sesetengah orang sensitif dengan bahan-bahan tertentu. Pilih dengan baik la ok?

 

1. Eucerin Dermo Purifyer Concentrate Serum

Sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah jerawat besar-besar (kecil pun boleh tapi kuantiti yang banyak) dan untuk kulit berminyak. Produk ini juga sesuai untuk korang ada ada masalah kulit sensitif.

2. Naruko Tea Tress Shinie Control & Blemish Clear Serum

– Mengawal minyak dan boleh lawan bakteria yang muncul
– Mengurangkan pembentukan jerawat/menghapuskan jerawat
– Dapat memudarkan parut jerawat dan mengurangkan kekusaman pada wajah
– Mengurangkan kilauan pada wajah akibat minyak berlebihan, mengetatkan pori
– Mengurangkan kemerah-merahan pada wajah

3. Naruko Raw Job’s Tears Pore Minimizing & Brightening Essence

– Melembab dan menyerikan wajah
– Sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah pori yang terbuka

4. Pure Beauty Pink Pore Perfection Essence

Ada sesetengah orang pakai dapat mengurangkan pembentukan jerawat. Ia untuk mengelakkan dan bukkannya merawat. Prevention is better than cure.

5. Hado Labo Airbutin Whitening Essence

– Menmudarkan parut-parut/ kekusaman yang ada pada wajah
– Tidak mengeringkan wajah

6. Eucerin White Therapy Concentrated Serum

– Merawat kesan kulit yang rosak akibat cahaya matahari
– Mengurangkan kekeringan pada wajah dan bintik hitam
– 5 kali lebih lembap dan membuatkan wajah cerah berseri

7. Bio-Essence Tanaka Bio White Advance Whitening Serum

Sesuai untuk mereka yang mengalami kulit kusam dan bintik hitam. Serum ini sesuai untuk semua jenis kulit.

8. Loreal White Perfect Laser Derm White Essence

– Memudarkan bintik-bintik hitam yang degil
– Mengurangkan kulit pucat (ala-ala darah tak jalan kata orang)

9. Clinelle Whiten Up Brightening Serum

– Meningkatkan keberkesanan vitamin C untuk memudarkan kesan bintik hitam pada wajah
– Tidak mengeringkan kulit
– Dermatologically tested (diuji oleh pakar kulit)

10. Clinelle Pure Swiss Hydracalm Serum

– Mengekalkan kelembapan wajah
– Menyembuhkan kulit daripada kesan sensitif yang diterima melalui persekitaraan
– Sesuai untuk kulit normal dan kering

11. Hado Labo Super Hyaluronic Acid Hydrating Essence

– Memberi kelembapan pada kulit yang berpanjangan
– Mempunyai kapasiti yang tinggi untuk mengekalkan air dalam badan untuk kulit sentiasa lembap

12. Avene Hydrance Optimale Hydrating Serum

– Sesuai untuk korang yang mengalami kulit sensitif, alergik dan sebagainya
– Masalah kulit kering yang melampau
– Mengurangkan sensitif dan alergik pada kulit

13. Bio-Essence Bio-Bounce Bird’s Nest Collagen Essence

– Menganjalkan kulit
– Meningkat dan menambah kolagen pada kulit
– Mencerah dan mengurangkan kulit kusam

14. Nutox Renewing Treatment Essence

– Memperbaharui sel-sel kulit mati dengan cepat
– Dapat mengurangkan kulit kusam

15. Clinelle Caviar Gold Firming Serum

Sesuai untuk mereka yang berumur 30 tahun ke atas bagi tujuan mengurangkan atau mengelakkan kedutan pada wajah.

16. Loreal Revitalift Laser X3

– Mengelakkan kulit daripada nampak lebih tua
– Dapat melembabkan kulit
– Sesuai untuk wanita yang berumur 30 tahun ke atas

Apa lagi, cepat cari produk-produk ni di pasaran sekarang!