Wabak virus Covid-19 boleh menjangkiti sesiapa sahaja tidak mengenal kaum, bangsa, pangkat dan sebagainya.

150 Kerabat Diraja Arab Saudi Sah Dijangkiti Covid-19, Sediakan Lebih 500 Katil Lagi

Di Arab Saudi sehingga 150 ahli keluarga kerabat diraja sah dijangkiti coronavirus (Covid-19), berita ini telah dilaporkan Raja Salman dan Putera Mahkota Mohammed bin Salman kedua-duanya telah dikuarantin bagi mencegah dijangkiti penularan ini dari ahli keluarga mereka.

150 Kerabat Diraja Arab Saudi Sah Dijangkiti Covid-19, Sediakan Lebih 500 Katil Lagi

Doktor elit dari King Faisal Specialist Hospital di Riyadh yang memberi rawatan kepada ahli kerabat diraja Arab Saudi ini, telah menyediakan lebih 500 katil untuk pesakit yang dijangkiti.

IKLAN

Pihak hospital Arab Saudi telah mengeluarkan tanda kecemasan tinggi menerusi alat elektronik pada hari Selasa lalu kepada doktor senior berikutan kes penularan Covid-19 di negara mereka. Meski mesej dan tanda kecemasan yang dikeluarkan tidak memberitahu berapa banyak kes mereka (pihak perubatan) terima, tetapi arahan telah dikeluarkan agar kesemua pesakit kronik di keluarkan secepat mungkin dari hospital dan hanya kes kecemasan yang penting akan diterima masuk untuk di rawat.

150 Kerabat Diraja Arab Saudi Sah Dijangkiti Covid-19, Sediakan Lebih 500 Katil Lagi

Kesemua kakitangan yang dijangkiti wabak maut ini di rawat di hospital yang kurang elit, supaya ruang di hospital elit boleh digunakan untuk merawat keluarga diraja.

IKLAN

Raja Salman yang berusia 84 tahun telah dikuarantin di istana berdekatan Jeddah, manakala putera mahkota Mohammed bin Salman telah dikuarantin di sekitar pantai Laut Merah.

150 Kerabat Diraja Arab Saudi Sah Dijangkiti Covid-19, Sediakan Lebih 500 Katil Lagi

Menurut Daily Mail, jumlah ahli kerabat diraja Arab Saudi sekitar 15,000 orang dan kebanyakkan mereka telah mengembara di sekitar eropah dan berkemungkinan telah dijangkiti virus berkenaan semasa melancong sebelum pulang ke Arab Saudi.

IKLAN

Putera Arab Saudi Faisal bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud yang juga merupakan gabenor bagi bandar Riyadh telah dimasukkan kedalam unit rawatan rapi (ICU) selepas dijangkiti wabak berkenaan.

Kini di Arab Saudi, terdapat 2,932 kes telah dijangkiti Covid-19 dan 41 kematian dicatatkan. Difahamkan Arab Saudi bakal menerima lebih 200,000 kes dalam tempoh seminggu ini, menurut menteri kesihatan Arab Saudi. Kini Arab Saudi telah menutup kesemua bandar-bandar seperti Mekah dan Madinah akibat penularan Covid-19.

Sebab tu pentingnya seluruh rakyat Malaysia mendengar arahan kerajaan yang dikeluarkan kerajaan untuk membendung penularan wabak Covid-19.

Sumber : Berita Harian