Hubungan jarak jauh atau kadangkala digelar sebagai perhubungan jarak jauh (PJJ) merupakan satu lumrah bagi sesetengah pasangan remaja bercinta. Ini biasanya berlaku apabila masing-masing belajar di lokasi berbeza sama ada di dalam atauluar negara. Atau ia juga boleh berlaku jika salah seorang terpaksa mengikut tugasan kerja.

Dan pada zaman sekarang cinta yang berputik di laman media sosial dan Internet juga semakin popular lantas pasangan jarak jauh juga menjadi semakin ramai. Ada banyak perkara yang terpaksa mereka lalui untuk menjayakan hubungan jarak jauh. Bukan semua orang boleh memberikan sepenuh kepercayaan dan perhatian secukupnya bila bercinta begini. Orang yang bercinta dan berjumpa setiap hari pun ada banyak dugaan inikan pula yang tidak bersua mata untuk tempoh waktu yang lama.

Akan tetapi hubungan jarak jauh mempunyai ‘kemanisan’ yang tersendiri yang mungkin hanya boleh difahami oleh sesiapa yang pernah melaluinya. Nak tahu apa perkaa yang hanya difahami pasangan bercinta jarak jauh? Jom ikuti senarai di bawah!

1. Ucapkan goodbye tidak pernah senang

10 Perkara Hanya Pasangan Bercinta Jarak Jauh Sahaja Yang Faham

Mengungkapkan kata-kata selamat tinggal dan mengetahui kamu tidak akan dapat menemuinya dalam tempoh masa yang lama memang agak menyukarkan. Kamu tahu ia akan berlaku namun setiap kali itulah hati akan menjadi sangat berat dan sedih. Kadangkala boleh ‘tumpah’ air mata di pipi.

2. Tapi ucapan helo menjadi paling manis

Pernah lihat babak filem di mana hero menantikan kemunculan gadis dicantainya di stesen keretapi dengan penuh teruja. Itulah yang dirasai pasangan bercinta jarak jauh. Penantian itu menyeksakan tapi bila dapat bertemu ia merupakan satu hadiah cukup bermakna.

IKLAN

3. Selalu bercakap perihal masa depan

10 Perkara Hanya Pasangan Bercinta Jarak Jauh Sahaja Yang Faham

Mungkin setiap hari kamu berhubung antara satu sama lain. Dan kebiasaannya berlegar pada topik aktiviti harian. Namun, perasan atau tidak pasangan ini akan lebih banyak bercakap tentang perancangan mereka di masa akan datang. Nasihat kami, chill dan percaya satu sama lain. Everything will work out well.

4. Kawan-kawan rasa kagum tapi…

Setiap kali bila ditanya tentang hubungan cintamu, ramai kawan-kawan akan berasa kagum. Mereka pasti bertanya bagaimana kamu berdua boleh bertahan dan apa rahsia. Sebenarnya kamu sendiri tidak tahu untuk jawab macam mana sebab jauh di sudut hati kamu cukup risau.

IKLAN

5. Menjadi seorang yang lebih percayakan orang lain

Teras utama untuk menjayakan hubungan cinta jaraj jauh ialah percaya antara satu sama lain. Tanpa sikap ini percayalah hubungan kamu tidak akan bertahan lama. Dan bila kamu melatih diri mempercayai si dia, secara tidak langsung kamu menjadi seorang yang lebih optimis dan mempercayai orang lain.

6. Musim perayaan merupakan nightmare

Bila tiba musim perayaan atau menyambut ulang tahun hubungan kamu berdua, ia pasti agak menyukarkan. Melihatkan orang lain bahagia dan berkongsi gambar momen-momen indah di Instagram pasti buatkan kamu cukup cemburu. Namun, inilah ‘harga’ yang harus dibayar untuk menjayakan hubungan jarak jauh. Masing-masing perlu berkorban dan lebih memahami.

7. Telefon pintar, tablet dan laptop jadi kawan baik

10 Perkara Hanya Pasangan Bercinta Jarak Jauh Sahaja Yang Faham

IKLAN

Whatsapp atau iMessage pasti jadi aplikasi paling banyak kamu gunakan untuk berhubung dengannya. Dan bila ada masa sesuai yang lebih privasi, kamu akan Skype atau Facetime antara satu sama lain. Telefon pintar pasti tidak pernagh renggang kerana itu merupakan ‘jambatan’ antara hubungan komunikasi antara kamu berdua.

8. Jadi lebih expert dengan tempahan tiket online

Untuk bertemunya kamu mungkin perlu menaiki bas ataupun penerbangan. Sebagai seorang remaja kamu pastinya ingin berbelanja dengan lebih berhemah. Dan disebabkan itulah kamu menjadi seorang yang sentiasa alert dengan harga tiket murah dan promosi-promosi harga runtuh.

9. Menjadi seseorang yang lebih teratur

Selepas menjalani hubungan ini kamu dapati hidup kini lebih teratur. Kamu akan merancang sebaiknya apa yang kamu akan lakukan dan sentiasa menantikan hari bahagia untuk bertemu dengannya. Malah, kamu akan lebih alert dengan kalendar!

10. Kadangkala rakan-rakan lupa yang kamu sudah berpunya

Disebabkan hubungan jarak jauh, kawan-kawan kamu mungkin akan terlupa yang kamus ebenarnya sudah ada insan istimewa. Malah tidak keterlaluan diklatakan mereka cuba untuk perkenalkan kamu kepada rakan-rakan mereka untuk match making. Ia bukannya sebab mereka tidak tahu tapi mungkin tidak pasti apakah status terkini kamu. Maklumlah, mereka bertemu si dia pun berapa kali sahaja dalam setahun.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI