Dalam hidup ini setiap apa yang berlaku pasti ada yang pertama. Memori atau kenangan kita terhadap apa jua yang berlaku buat pertama kali dalam hidup biasanya sangat istimewa dan diingati sampai bila-bila. Contohnya bila kali pertama ke sekolah, masuk universiti, mula bekerja atau kali pertama jatuh cinta.

Kejadian yang melibatkan emosi terutamanya cinta mempunyai kesan yang cukup mendalam buat semua orang. Disebabkan itulah cinta pertama akan kita kenang sampai bila-bila. Bila memikirkannya pelbagai perasaan atau emosi bercampur-baur akan kita alami.

Mengapa? Sebab cinta pertama itu memang cukup istimewa. Nak tahu mengapa ia istimewa, ikuti 5 sebab yang REMAJA nyatakan di bawah.

IMPAK YANG KUAT

5 Sebab Mengapa Kita Sukar Lupakan Cinta Pertama

Ingat tak bila korang jatuh cinta buat kali pertama. Tiba-tiba korang tidak tahu bagaimana nak beri reaksi dan entah mengapa perasaan itu membuak-buak sekali. Korang tak faham mengapa ia berlaku tapi dalam masayang sama cukup menghayatinya.

IKLAN

PATAH HATI YANG HEBAT

5 Sebab Mengapa Kita Sukar Lupakan Cinta Pertama

Satu-satunya perkara yang dapat menyamai impak jatuh cinta ialah ketika korang patah hati. Segalanya bagi korang cukup malap dan membuatkan diri tak bermaya. Korang bingung dan tak tahu bagaimana nak berdepan dengan rasa sedih dan terkilan. Dan inilah perasaan yang selamanya akan korang ingat.

BACA: Jangan Lakukan 5 Perkara Ini Selepas Putus Cinta!

IKLAN

CINTA YANG JUJUR

5 Sebab Mengapa Kita Sukar Lupakan Cinta Pertama

Seumur hidup korang tak pernah bercinta dan tiba-tiba ada seseorang yang sangat ambil berat. Apa yang lahir dari diri korang dan si dia cukup jujur dan naif. Masing-masing cuba kenal hati budi dengan cara yang tak pernah dilakukan oleh korang berdua selama ini.

IKLAN

BERAKHIR KERANA KEADAAN

5 Sebab Mengapa Kita Sukar Lupakan Cinta Pertama

Lebih memeritkan serta memberi impak buat korang jika putus cinta disebabkan oleh situasi atau keadaan. Ada sesetengah kes berlaku kerana kedua-duanya terpisah kerana melanjutkan pelajaran. Berdepan dengan situasi cinta jarak jauh memang menyukarkan dan kebanyakannya akan terputus di tengah jalan. Ada juga terpaksa berpisah kerana masing-masing mempunyai hala tuju hidup yang cukup jauh berbeza.

HANYA BERLAKU SEKALI

5 Sebab Mengapa Kita Sukar Lupakan Cinta Pertama

Dialah yang pertama dan tak mungkin ada yang lain. Itulah sebab utama mengapa cinta pertama sukar untuk kita lupakan. Ia mengajar kita bagaimana erti patah hati, mencintai seseorang dan juga merasai pengalaman yang hanya muncul sekali seumur hidup.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI