Perkahwinanan adalah sunnah Rasulullah. Ia dituntut bagi lelaki dan perempuan yang sudah bersedia dari aspek fizikal dan mental kerana tanggungjawab dalam perkahwinan bukanlah batin semata-mata namun ada yang lebih besar dari itu.

Namun nampaknya pasangan muda khususnya yang baru berkahwin lima tahun ke bawah memilih 23 alasan cerai yang bukan saja mengarut tetapi juga mampu dijadikan bahan ketawa pada orang ramai.

Punggung menggerutu, tak pam tandas, isteri suka membasuh baju malam-malam, isteri meminta set persalinan 30 jenis warna baju seluar dan aksesori, suka mengikuti rombongan, suami tak suka isteri makan dalam kereta dan banyak lagi alasan.

Bagi yang sudah berusia dan melepasi tahap lima tahun perkahwinan ke atas, alasan-alasan mengarut ini dilihat seperti bahan ketawa tapi hakikatnya inilah realiti yang berlaku dalam perkahwinan masyarakat Islam khususnya.

23 Alasan MENGARUT Pasangan Muda Tuntut Cerai, #1 Punggung Isteri Menggerutu & Minta 30 Set Persalinan Pakaian
Hannah Yeoh mengakui agak malu untuk menyebut sebahagian punca perceraian ini termasuk gaji suami lebih rendah, pasangan tidur berdengkur, pasangan lupa pam tandas, tak suka cara pasangan menjemur dan membasuh baju, gemar membeli belah dan banyak lagi.

Kesemua alasan-alasan lucu dan tak masuk akal ini didedahkan oleh Timbalan Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat Hannah Yeoh ketika di Dewan Rakyat semalam yang menyebut sebahagian punca perceraian yang ber berlaku di negara ini.

IKLAN

Masa yang sama, Hannah Yeoh mengakui agak malu untuk menyebut sebahagian punca perceraian ini termasuk gaji suami lebih rendah, pasangan tidur berdengkur, pasangan lupa pam tandas, tak suka cara pasangan menjemur dan membasuh baju, gemar membeli belah dan banyak lagi.

23 Alasan MENGARUT Pasangan Muda Tuntut Cerai, #1 Punggung Isteri Menggerutu & Minta 30 Set Persalinan Pakaian
Senarai cerai ini dikeluarkan oleh MP Lembah Pantai, YB Fahmi Fadzil di twitternya petang semalam selepas alasan mengarut pasangan muda bawah usia 5 tahun perkahwinan dinyatakan di Dewan Rakyat

Ketika persidangan di Dewan Rakyat semalam, Yeoh turut menjawab soalan Anggota Parlimen Kangar Amin Ahmad berkaitan sebab-sebab penceraian melibatkan pasangan berkahwin lima tahun dan ke bawah.

IKLAN

Berdasarkan statistik kementerian, kata Yeoh, terdapat 2,932 kes penceraian di Wilayah Persekutuan antara tahun 2013 dan 2017.

Katanya, data dari negeri-negeri lain sedang dikumpulkan.

IKLAN

Bagi bukan Melayu pula, Yeoh berkata Jabatan Pendaftaran Negara merekodkan 14,440 kes penceraian untuk tempoh sama bagi kategori sama.

Katanya, lima tahun pertama perkahwinan adalah tempoh paling sukar.

Berdasarkan tinjauan pada 2014, lebih satu pertiga kes penceraian berlaku dalam tempoh itu, katanya lagi.

Ternyata, pasangan muda nampaknya gemar memilih alasan mengarut untuk bercerai.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI