Setelah video seorang pelajar lelaki dibuli oleh rakan-rakannya di sebuah kampus Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) tular pada minggu lalu sehinggakan kes ini mendapat perhatian pihak polis, hari ini tindakan lanjut telah diambil ke atas pelaku yang telah dikenal pasti oleh pihak MARA.

Menurut Ketua Pengarah Majlis Amanah Rakyat (MARA) iaitu Datuk Azhar Abdul Manaf, Jawatankuasa Displin Maktab (JDM) telah mengkaji kes ini dengan teliti dan akhirnya mengambil keputusan untuk menamatkan pengajian 10 orang pelajar yang terlibat pada hari ini.

Enam daripada mereka terlibat dalam perbuatan membuli manakala empat lagi dipercayai bersubahat. Sembilan pelajar itu baru berusia 13 tahun (Tingkatan 1) manakala seorang lagi berusia 15 tahun (Tingkatan 3).

10 Pelajar Terlibat Kes Buli Ditamatkan Pengajian Daripada MRSM

IKLAN

Keputusan tersebut dibuat berdasarkan garis panduan dalam senarai Panduan Pengurusan Displin Pelajar MRSM. Ibu bapa kepada 10 pelajar itu juga telah dimaklumkan mengenai keputusan jawatankuasa.

“Pihak MARA mengambil serius kejadian buli yang berlaku pada minggu lalu itu dan hukuman yang diputuskan ini menunjukkan pihak kita tegas dan tidak berkompromi terhadap kesalahan buli dalam kalangan pelajar-pelajar di bawah mana-mana Institusi pendidkan MARA, IPMA mahupun (pelajar) tajaan MARA,” kata beliau sewaktu ditemui di sidang media hari ini.

IKLAN

Tambah beliau, keputusan ini diharap akan dijadikan sebagai pengajaran kepada para pelajar lain agar tidak sesekali tersalah laku sewaktu menyambung pengajian di mana-mana institusi pendidikan di bawah MARA.

Selain memantau aktiviti pelajar di dalam kelas, MARA juga katanya akan terus memantau segala aktiviti pelajar pada waktu lain agar kejadian seumpama itu tidak akan berulang.

Buat masa ini, mangsa masih menerima rawatan di sebuah hospital di Selangor. Namun keadaan dilaporkan stabil dan tidak mengalami kecederaan serius.

IKLAN

Terdahulu, pengetua MRSM yang terletak di Kuala Kangsar, Perak itu sendiri telah membuat laporan mengenainya kepada pihak polis sehari setelah klip itu tular di media sosial. Bapa kepada mangsa pula telah membuat laporan polis kedua.

ARTIKEL BERKAITAN : Pelajar MRSM Terlibat ‘Ragging’ & Penular Video Sudah Dipanggil Polis – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : (1) (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI