Dek satu klip video tular, kecoh jadinya dunia media sosial tempatan pada hari ini.

Sambutan Hari Raya Aidiladha esok sedikit tercemar gara-gara satu klip video tular yang memaparkan konten mengina agama Islam.

Menerusi video itu, seorang wanita yang pada asalnya berimej hijab dan memakai baju kurung mendakwa dirinya telah menghafaz 15 juzuk Al-Quran sebelum dia mula membuka aurat dengan menanggalkan satu persatu pakaian sebelum hanya dalam persalinan yang mencolok mata.

Perbuatan wanita itu pula telah mendapat sorakan, gelak tawa dan tepukan dalam kalangan penonton.

IKLAN

Video berdurasi 54 saat itu telah dirakam di sebuah kelab komedi dekat Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur. Setelah tular, ia pantas menerima respon negatif orang ramai termasuklah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Pengarah JAWI iaitu Datuk Mohd Ajib Ismail berkata, Bahagian Penguatkuasaannya telah mengambil maklum berkenaan video tersebut dan akan melaksanakan siasatan awal. Tambahnya, Jawi juga tidak akan berkompromi dengan mana-mana perbuatan menghina dan mencemarkan imej serta kesucian islam yang berlaku di Wilayah Persekutuan; lebih-lebih lagi menjelang sambutan hari mulia Aidiladha pada 10 Julai 2022.

Cemar Aidiladha! JAWI Siasat Video Wanita Hina Islam Di Kelab Komedi

Untuk pengetahuan, pesalah boleh didakwa di bawah Seksyen 7, Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 559).

IKLAN

Ia menetapkan mana-mana individu yang secara lisan atau secara bertulis atau dengan gambaran yang tampak atau dengan cara-cara lain menghina agama Islam atau menyebabkan Islam dipandang hina, mempersendakan, mengajuk-ngajuk atau mencemuh amalan atau upacara yang berhubungan dengan agama Islam merupakan satu kesalahan.

Sekiranya disabitkan, pesalah boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya.

*

Dalam pada itu, pihak kelab telah mengeluarkan respon balas dan berkata mereka mengutuk sekeras-kerasnya rakaman video yang memaparkan persembahan yang menghina agama Islam.

IKLAN

Tambah kenyataan itu lagi, individu tersebut telah dilarang daripada kembali ke kelab itu malah mereka juga telah menfailkan laporan polis mengenai insiden ini.

Cemar Aidiladha! JAWI Siasat Video Wanita Hina Islam Di Kelab Komedi

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.