10 Foundation Paling Best & Tahan Lama Yang Boleh Korang Try

925

Bedak asas atau lebih popular disebut sebagai foundation adalah antara salah satu produk make up yang paling penting bagi setiap perempuan.

Selain menutup kesan jerawat dan parut pada wajah, foundation juga berguna untuk melindungi kulit korang daripada sinaran cahaya matahari yang boleh menjadikan kulit lebih gelap.

Jadi, disebabkan itu produk ini sangat diperlukan untuk kegunaan seharian. Cuma kalau korang nak cari foundation yang boleh tahan lama, berikut merupakan senarai foundation terbaik yang korang boleh try. Walaupun harganya agak mahal, tapi masih berbaloi untuk digunakan.

1. Your Skin But Butter CC Cream SPF 50++

Foundation ini dating dalam bentuk krim dan mampu menutup kesan cela dan tidak mudah merekah pada wajah. Mengandungi formula anti-penuaan dan SPF 50 bagi melindungi kulit daripada kesan ultra ungu yang disebabkan oleh cahaya matahari. Harganya lebih kurang sekitar RM100++.

2. Estee Lauder Double Wear Nude Water Fresh Makeup Broad Spectrum SPF 30 Foundation

Foundation ini menyediakan perlindungan selama 24 jam serta dapat memberikan kulit nampak lebih sempurna. Mampu bertahan lebih lama dan memberi hidrasi sepenuhnya disebabkan oleh ekstrak buah merah seperti tembikai, benih laici dan buah epal yang terkandung dalam produk ini.

3. Amazon Clay 12-Hour Full Coverage Foundation

Mampu memberikan penutupan wajah sepenuhnya selama 12 jam untuk korang Nampak lebih cantik sepanjang hari. Ianya dibuat tanpa minyak serta kandungan haiwan supaya kulit muka tidak menjadi lebih kering dan berminyak.

4. Fenty Beauty Pro Filt’r Soft Matte Longwear Foundation

Salah satu produk terbaik yang mempunyai formula khas iaitu bebas daripada minyak yang berfungsi untuk bertahan terhadap peluh dan kekalkan kelembapan. Paling utama, tekstur produk ini ringan dan lembut.

5. Re(MARC)able Full Cover Foundation Concentrate

Mengandungi kandungan pigmen yang banyak bagi membantu menyelesaikan masalah pigmen pada wajah. Diinovasi untuk penutupan cela pada kulit muka serta merta dalam hanya satu titikan saja dan mampu bertahan sehingga 24 jam.

Harganya lebih kurang RM235 tetapi sangat berbaloi kan dan boleh tahan lama.

6. Cover FX Power Play Foundation

Korang hanya perlu pakai sekali dalam sehari saja kerana ia mampu untuk bertahan tanpa apa-apa gangguan. Krim ini juga memberi perlindungan pada kulit muka daripada keadaan sekeliling seperti sinaran cahaya matahari, debu dan ketika waktu panas terik.

7. Kat Von D Lock-It Liquid Foundation

Direka khas dengan kelebihan produk kalis air, anti-pudar dan tidak merekah serta berkedut bagi mengekalkan kesempurnaan wajah korang sepanjang hari. Ini yang memang ramai perempuan inginkan. Nampak sentiasa cantik je. Betul tak?

8. Dior Backstage Face and Body Foundation

Produk ini menawarkan pelbagai jenis tona warna yang sesuai untuk semua jenis kulit. Bukan saja untuk muka tapi korang boleh juga gunakannya di bahagian badan. Selain itu, kelebihan produk ini adalah kalis air dan anti-peluh.

9. Sephora 10HR Wear Perfection Foundation

Memberi perlindungan selama 10 jam dan dapat mengurangkan kedutan, kemerah-merahan, pigmentasi, parut dan bitnik hitam supaya wajah korang nampak lebih sempurna sepanjang hari.

10. Mac Studio Fix Powder Plus Foundation

Mempunyai kesan yang berpanjangan sehingga 12 jam tanpa menunjukkan kesan kedutan atau rekahan pada wajah. Produk ini juga dapat memberikan kelembutan kulit wajah dan menutup kesan-kesan cela.

Walau bagaimanapun, untuk yang beragama Islam pastikan korang cari make up remover yang boleh menghilangkan foundation ini dengan bersih sebelum nak cuci muka untuk ambil wudhuk dan bersolat.

Nak cantik tak ada masalah, asalkan tahu kewajipan masing-masing kan?

Sumber: producola.com

CER KOMEN SIKIT