Bencana alam adalah kesan buruk daripada kejadian atau gabungan aktiviti semula jadi, seperti letusan gunung berapi, gempa bumi, tanah runtuh dan aktiviti manusia.

Baru-baru ini, negara kita mengalami musibah apabila kawasan di sekitar Lembah Klang dinaiki air yang mengakibatkan banjir luar biasa. Ramai mangsa yang terlibat sehingga ada nyawa yang terkorban kerana tidak sempat diselamatkan.

Seluruh rakyat Malaysia turut berduka cita dengan situasi bencana yang menimpa masyarakat di Semenanjung, khususnya di Selangor dan Pahang.

Maka tidak hairanlah kebanyakan filem yang dihasilkan mengambil inspirasi daripada bencana yang berlaku seluruh dunia dan tidak dinafikan ramai peminat yang sememangnya gemar menonton filem-filem yang bertemakan bencana alam.

Penonton dapat melihat bagaimana situasi ‘sebenar’ sekiranya bencana berlaku dan cara yang dilakukan oleh masyarakat untuk survive dalam situasi tersebut. Memang menarik kan?

Berikut kami senaraikan antara filem yang berkisarkan tentang bencana alam yang menarik untuk ditonton.

IKLAN

1. The Day After Tomorrow

Perubahan cuaca yang tidak menentu berlaku di beberapa buah negara. Hujan ais, ribut taufan, banjir besar berlaku dalam masa yang begitu pantas. Saat bencana tersebut berlaku, Sam Hall berjanji untuk mengambil anaknya yang mengikuti acara sukan tetapi disebabkan bencana itu mereka telah terpisah.

2. Geostorm

Filem yang ditayangkan pada tahun 2017 ini menceritakan tentang global warning yang akhirnya menyebabkan bencana alam tsunami. Geostorm juga padat dengan aksi dan konspirasi politik yang menegangkan, sudah tentu menarik untuk ditonton.

3. Crawl

Menceritakan kisah perjuangan seorang bapa yang ingin menyelamatkan anaknya ketika berlaku banjir besar dan didatangi oleh sekumpulan buaya ganas.

4. Hafalan Shalat Delisa

Filem ini diinpirasikan daripada bencana tsunami yang pernah melanda bandar Acheh. Delisa, seorang anak kecil yang tinggal di pantai Acheh dan ketika dia ingin bersiap untuk menghadiri ujian praktikal solat, telah berlakunya gempa dan tsunami yang memisahkan Delisa dengan kedua orang tuanya.

IKLAN

5. Poseidon

Sebuah cruise yang membawa penumpang berlayar di tengah laut untuk menyambut tahun baru, namun ombak besar membadai kapal tersebut dan penumpang yang terselemat perlu mencari jalan keluar.

6. The Impossible

Kisah benar yang menceritakan tentang sebuah keluarga bercuti ke pantai Thailand dan berlakunya bencana tsunami yang memisahkan mereka sekeluarga.

7. Deep Impact

Sebuah komet yang besar khabarnya akan jatuh ke bumi dan memusnahkan segalanya. Demi menyelamatkan bumi, pelbagai usaha dilakukan oleh pihak berwajib sebelum berlakunya kejadian bencana itu.

8. 2012

Suatu ketika dahulu, timbul anasir yang mengatakan bumi akan kiamat pada tahun 2012 kerana terpengaruh daripada filem ini. 2012 menceritakan tentang ‘kiamat’ yang menghancurkan bumi akibat titik balik matahari musim sejuk di belahan bumi utara.

IKLAN

9. The Perfect Storm

Sekumpulan nelayan mencuba nasib untuk mendapatkan hasil tangkapan ikan yang banyak dan mereka telah berlayar di tempat yang dilarang di tengah laut. Namun begitu, mereka terpaksa berhadapan dengan bencana yang berlaku.

10. Deep Water Horizon

Disebabkan berlakunya masalah teknikal, sebuah pelantar minyak telah meletup dan terbakar. Para pekerja yang terselamat terpaksa berusaha untuk menyelamatkan diri daripada pelantar tersebut.

Ha, kalau bosan-bosan bolehlah layan filem-filem yang kami senaraikan ini. Selamat menonton!

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show comments
IKLAN