Rasanya tak sah kalau korang sebagai remaja kalau tidak memiliki hatta sepasang seluar jean. Diperbuat daripada bahan denim, seluar jean biasanya menjadi pilihan orang muda kerana sifatnya yang tahan lasak, senang digayakan dan berjiwa muda atau rebel.

Namun, kami pasti korang paling kurang pun dalam almari pakaian mesti memiliki beberapa helai seluar jean lama yang telah lusuh atau saiznya yang kini… ehem… mungkin tidak lagi padan dengan ukuran pinggang.

Jadi apa yang boleh korang buat dengan seluar jean tersebut? Takkan nak biarkan sampai reput dalam almari, bukan? Jom ikuti beberapa cara paling seronok bagaimana korang boleh kitar semula seluar jean menjadi barangan yang berguna!

1. Selipar denim

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

Terdapat beberapa aspek mengapa bahan dari denim sentiasa jadi pilihan. Salah satu daripadanya ialah keselesaan. Jadi, apa kata korang guna kain denim pada seluar jean yang lama dan tukarkannya menjadi selipar bilik. Bukan sahaja selesa tapi cantik!

2. Sarung tangan dapur

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

Khas buat korang yang minat memasak dan sering masuk dapur. Jadikan denim yang tidak digunakan untuk dijadikan sebagai sarung tangan dapur yang menarik. Bahan denim yang lasak memang sesuai dijadikan sarung tangan begini. Korang yang suka masak kek tu, inilah jawapan yang dicari agar tangan tak melecur.

3. Beg tangan

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

IKLAN

Kalau dulu ia hanya muncul sebagai barangan D.I.Y tapi sekarang beg tangan denim sudah dihasilkan secara komersial. Bagi korang yang ada seluar jean lama tak perlu beli tetapi dengan sedikit ubah suai sahaja sudah boleh bergaya sakand dengan beg tangan denim!

4. Bekas alat tulis

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

Bagi golongan pelajar sekolah dan universiti, bekas alat tulis bukan sahaja berfungsi sebagai alat membawa alat tulis tetpai ia juga boleh jadi medium untuk mengekspresikan diri. Jadi, gunalah seluar jean lama untuk hasilkan bekas alat tulis dan tampalkan patches menarik untuk nampak lebih cool!

5. Tali leher

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

IKLAN

Ini khas untuk jejaka. Buat gadis-gadis sekalin, korang boleh hasilkan tali leher ini sebagai hadiah hari ulang tahun atau hadiah anniversary. Percayalah lelaki sangat hargai hadiah daripada pasangannya yang dihasilkan sendiri dengan usaha dan hati yang ikhlas. Cuma jangan pula nanti dia gunakan tali leher ini untuk ke sesi temuduga sudahlah. Hehe.

6. Hiasan bunga

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

Ini khas untuk korang yang suka dengans eni gubahan. Korang boleh cuba kelainan dengan menghasilkan hiasan bunga diperbuat daripada seluar jean lama atau lusuh. Ia akan kelihatan dengan lebih menarik bersama gabungan pin rambut pelbagai bentuk. Ia boleh nampak kompleks tetapi sangat cantik!

7. Alas kerusi

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

IKLAN

Ini merupakan satu lagi idea menarik bagaimana seluar jean lama boleh diguna pakai semula dengan bijak. Set kerusi makan sudah lama digunakan dan ia semakin kotor dan hilah warna. Jangan risau, korang boleh menggantikan alas dengan seluar jean yang dipotong mengikut saiz sesuai. Lukisan tambahan pada alas kerusi juga menjadikan ia lebih ‘hidup’.

8. Cekak rambut

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

Ramai wanita berambut panjang menggunakan cekak setiap hari dan boleh dikatakan setiap masa untuk tampil lebih kemas dan cantik. Dan dengan itu terdapat ribuan jenis corak dan bentuk cekak rambut ditawarkan di pasaran. Namun ada satu corak cekak rambut yang diperbuat daripada kain denim boleh menarik perhatian ramai pihak. Balutkan cekak rambut yang basic dan jadikannya sebagai cekak rambut hebat.

9. Sarung Bakul Sampah

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

Bakul sampah pasti akan wujud di dalam kelas, pejabat dan mungkin terletak di sebelah kamu saja. Kadangkala bakul sampah begini bukan sahaja digunakan untuk menampung sampai tetapi diubah suai menjadi produk lain lebih berguna.

10. Apron

10 Cara Paling Seronok Recycle Seluar Jean Lama

Satu lagi karya kitar semula yang mesra dapur dan khas buat golongan wanita dan lelaki yang gemar memasak. Apron merupakan satu bentuk pakaian yang sangat sesuai digunakan di dapur. Hasil kerja tangan sendiri yang digunakan untuk dapur sendiri, ia merupakan satu kebanggaan buat kora

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI