Bayar zakat fitrah adalah satu kewajipan bagi seluruh umat Islam yang berkemampuan untuk dilangsaikan sebelum tiba Aidilfitri.

Zakat Fitrah Pelajar IPT Patut Ditunaikan Sendiri, Namun Ada Syaratnya

Rukun Islam yang keempat ini diwajibkan pada bulan Ramadhan kerana Allah memberi keistimewaan kepadanya sebagai bulan toleransi dan bulan penuh kesyukuran di kalangan hambaNya.

Namun, persoalannya bagaimana pula dengan pelajar IPT? Perlukah mereka turut membayar zakat fitrah ini?

Zakat Fitrah Pelajar IPT Patut Ditunaikan Sendiri, Namun Ada Syaratnya

Baru-baru ini,  melalui perkongsian facebook Harith Al Bakkaniy ada berkongsi tentang perkara ini.

IKLAN

Menurutnya, Zakat fitrah pelajar IPT hendaklah dikeluarkan sendiri oleh pelajar dan sekiranya bapanya ingin menanggungnya maka hendaklah dimintakan izin dari tuan empunya badan. Ini kerana anak yang telah baligh tidak termasuk dalam tanggungan nafqah bagi bapa.

Tidaklah menjadi kesalahan sekiranya bapa masih terus ingin menanggung nafqah anak selepas baligh,sekaligus membayarkan fitrahnya sepertimana kebiasaan pada hari ini,iaitu pelajar di IPT masih diberikan duit belanja oleh ibu-bapa,namun untuk keluar dari khilaf memadai bapa memaklumkan sahaja kepada anak yang fitrahnya akan ditanggung oleh bapa.

Melainkan sekiranya anak menerima tajaan biasiswa atau mempunyai biaya sendiri yang berkecukupan tanpa memerlukan perbelanjaan nafqah dirinya ditanggung oleh bapa,maka hukumnya seperti yang diterangkan pada bahagian awal tulisan ini.

IKLAN

Demikian juga bagi anak yang ingin membayarkan fitrah buat ibu bapanya maka hendaklah dimintakan izin terlebih dahulu.

Kesimpulannya wajarlah para pelajar IPT didedahkan dengan permasalahan hukum ini untuk melatih sikap bertanggungjawab dalam diri mereka kerana jumlah zakat fitrah yang perlu dikeluarkan bukanlah begitu besar nilainya.

والله أعلم

IKLAN

Rujukan; At-Taqrirat As-Sadidah Fi Masail Mufidah,halaman 420.

Semoga info diatas  dapat memberikan kepada kita sedikit kefahaman dalam menjalani kehidupan seharian yang lebih baik. Yela Islam tu kan mudah!

 

Sumber : Harith Al Bakkaniy