Bila sebut Melaka, mesti terbayang di dalam kepala menu asam pedas tetel yang sedap kan? Tak kurang juga tempat-tempat bersejarah memandangkan negeri ini berstatus bandar bersejarah.

ARTIKEL BERKAITAN : Kota A’Famosa Dibina Di Atas Runtuhan Masjid Agung Melaka?

Tiada Lagi Bukit St Paul, Lokasi Ikonik Di Melaka Kembali Dengan Nama Asal
Bukit St Paul di sini kini dikenali dengan nama asalnya Bukit Melaka.

Mengikut fakta sejarah, Bukit Melaka dikenali sebagai Bukit St Paul kini. Dipercayai bukit tersebut sebenarnya dinamakan bukit Melaka sejak dari zaman pemerintahan Sultan Mansur Syah lagi. Namun apabila Portugis menjajah Melaka, mereka menukar nama bukit tersebut kepada nama paderi terkenal di Nusantara ketika itu.

Terkini, melalui perkongsian di laman web Melaka Hari Ini, Bukit St Paul, salah satu lokasi ikonik di Melaka kini akhirnya kembali dikenali dengan nama asalnya, Bukit Melaka.

Kata Pengurus Besar Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM), Mohd Nasruddin Rahman, pihaknya sudah pun memasang papan tanda pengenalan atau papan arah menamakannya sebagai Bukit Melaka.

Pemasangan papan tanda tersebut adalah untuk mengelakkan kekeliruan dalam kalangan pelancong yang berkunjung di negeri tersebut.

IKLAN

“Memang nama asalnya ialah Bukit Melaka yang dinamakan sewaktu zaman kerajaan Kesultanan Melayu Melaka.”

“Namun, nama tersebut telah ditukar memandangkan ia berdekatan dengan gereja St Paul semasa zaman penjajahan,” tambahnya semasa dihubungi Melaka Hari Ini (MHI).

Menurut laporan, sudah banyak pihak yang mengemukakan cadangan kepada Perzim untuk menukar nama asal bukit tersebut.

Menurutnya, Perzim telah melengkapkan kertas kerja untuk menukarkan nama asal Bukit Melaka dan tindakan kelulusan kerajaan negeri nanti.

Tiada Lagi Bukit St Paul, Lokasi Ikonik Di Melaka Kembali Dengan Nama Asal

IKLAN

“Cadangan menukar nama Bukit Melaka ini sudah dibawa ke pengetahuan kerajaan negeri, cuma tinggal untuk mewartakan nama asalnya sahaja.”

Pernah dijajah oleh pihak Portugis dan Belanda kerana kedudukannya yang strategik, Melaka juga salah satu tempat yang terkenal dalam kalangan pedagang antarabangsa di Timur. Pedagang dari Arab, China dan India sering singgah di Melaka dan disebabkan itulah juga Melaka mempunyai kepelbagaian budaya selain 3 kaum utama di Malaysia.

Melaka merupakan salah satu destinasi yang sangat menarik dan istimewa. Baik dari segi tempat tarikannnya mahupun makanan, semuanya ada di Melaka.

BACA LAGI : 10 Tempat Makan Menarik Di Melaka Yang Korang Boleh Lepak Hujung Minggu Ini

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Melaka Hari Ini