Veveonah dan YB Khairy Jamaluddin

Setelah tular selama hampir seminggu mengenai isu yang membabitkan pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS), Veveonah Mosibin dan dua orang Timbalan Menteri dalam kabinet, hari ini Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Yang Berhormat Khairy Jamaluddin sendiri telahpun bertemu dengan pelajar tersebut.

Pertemuan di antara Veveonah dan ‘Abah’ di kampus universiti UMS itu menyaksikan Khairy memohon maaf bagi pihak kerajaan Malaysia di atas komen serta dakwaan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Kewangan, Abdul Rahim Bakri dan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Zahidi Zainul Abidin sebelum ini.

“Bagi mewakili kerajaan, saya memohon maaf kepadanya dan ahli keluarganya,” catat Khairy dalam satu posting di Twitter.

Zahidi Terlambat, ‘Abah’ Dahulu Jumpa Veveonah Mohon Maaf

IKLAN

Beliau turut berkongsi bahawa dia telah mencadangkan Veveonah untuk berkolaborasi dengan Yayasan Inovasi Malaysia bagi mencetuskan beberapa prodjek inovatif di kampung halamannya.

“Kabinet (semalam) bersetuju bahawa isu sebenar dalam hal ini adalah liputan internet dan keperluan asas terutamanya di kawasan pedalaman. Kerajaan akan bekerja keras untuk menangani masalah ini.”

IKLAN

Sebelum ini, Zahidi menuduh Veveonah berbohong dengan statusnya sebagai seorang YouTuber dan tidak mengambil sebarang peperiksaan pun apabila dia menjadi tular kerana memanjat pokok demi mendapat liputan internet. Beliau bagaimanapun meminta maaf kepada Veveonah setelah dia mengakui menerima maklumat yang tidak tepat.

IKLAN

Pengerusi UMS dalam pada itu telah mengesahkan bahawa Veveonah sememangnya telah menduduki ujian secara atas talian pada bulan Jun lalu.

Zahidi Terlambat, ‘Abah’ Dahulu Jumpa Veveonah Mohon Maaf

Rahim pula memuat naik status di Facebook berkata Veveonah dan keluarga sebenarnya tinggal di kawasan bandar dan bukannya di kampung tersebut. Setelah pelbagai komen negatif terhadap Yang Berhormat itu hadir daripada netizen, beliau mengambil keputusan untuk memadam posting tersebut.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI