Bila sentuh alam pekerjaan, antara dilema dihadapi oleh pekerja ialah berhadapan dengan bos yang agak sukar berbincang.

Selain sukar berbincang, skop tugasan pekerja juga diperluaskan. Pada masa yang sama, gaji tidak setimpal diterima.

Ya, memang benar pekerja menerima gaji dibayar oleh majikan tapi hak sebagai pekerja juga tidak boleh dinafikan.

Perkongsian Tuan IR Rahman di Facebook-nya IR Rahman Bahasa menyentuh mengenai pengalamannya ketika memulakan alam pekerjaan.

Apakah hak seorang pekerja jika merasakan ‘kita dibuli secara halus’ dengan pekerjaan tersebut. Ya pekerja juga ada hak dan sebagai pekerja kita berhak menyuarakan dan mempertahankan hak kita. Baca perkongsiannya.

Al-kisah, aku telah ditawarkan bekerja di sebuah syarikat tempatan yang aku namakan Company X.

Dengan gaji RM1,800, aku diberi jawatan sebagai Project Engineer. Memang clear scope kerja yang dalam offer letter masa mula-mula aku masuk bekerja dengan Company X.

IKLAN

Namun, selepas hampir setahun aku bekerja. Work scope aku semakin bertambah. Akulah yang kena jaga engineering, aku lah kena buat PO. Akulah yang kena check stock kat warehouse. Akulah yang kena bagi training ke staff baru. Sampaikan tandas kat site tersumbat pun aku yang kena call service provider untuk setel masalah tersumbat tu.

Balik on-time? Jangan cerita lah..tak pernah dapat..manjang balik kol 10 malam je.

Walaupun aku masih muda time tu, kalau dah hari-hari balik pukul 10 malam. Badan yang kuat pun boleh jadi lembik. Lama-lama, aku dah tak tahan. Aku pun email ke HR.

//Quoted//
To: HR Manager
Cc: Managing Director

Dear HR Manager,
This email is to request a discussion on my current compensation package.
I feel my current job scope was not as per my employment contract. I have been overloaded by unnecessary job scope that not as per my original employment contract.
Looking forward to have your positive reply.
Regards,
Rahman
//Unquoted//

Ku sangkakan Ketua HR yang akan reply. Tapi yang reply email ku adalah Managing Director.
.
//Quoted//
To: Rahman
Cc: HR Manager
Dear Rahman,
Thanks for your email. Starting next month, your new salary will be revised to RM2,000.
Regards,
Managing Director
//Unquoted//
.
What?? Naik RM200 je! Sedangkan workload aku sekarang perlukan aku kerja lebih masa 4 jam sehari @ 50% lebih daripada 8 jam masa yang wajib aku bekerja. Paling-paling pun naiklah 50% (RM900). Aku pun reply email MD aku.
.
//Quoted//
To: Managing Director
Cc: HR Manager

Dear Boss,
I do appreciate your effort for the increment provided. However, it is still not sufficient with the workload I have right now. I highly appreciate if you can consider RM900 increment due to I’m working 4 hours extra everyday.
Regards,
Rahman
//Unquoted//

IKLAN


TETAPI, Ini email yang aku dapat dari Boss aku.
.
//Quoted//
To: Rahman
Cc: HR Manager

Hello Rahman,
You shall be grateful we had given you the increment. If you can’t accept our offer, please consider submitting your resignation notice.
There is a lot candidates outside there who are willing to accept RM2,000 salary doing same work scope you did right now.
Regards,
Managing Director
//Unquoted//

YA ALLAH, SOMBONG NYA BOSS AKU NI.

Amarah aku dah sampai maksimum. Sebab aku memang pantang jika majikan tidak menghargai pekerja. Aku terus reply email Boss aku tanpa berfikir panjang.

IKLAN

//Quoted//
To: Managing Director
Cc: HR Manager
Dear Boss,
I couldn’t deny there are lot of candidates outside there who are desperately looking for a job. However, please consider the hiring timeline below:
Day 1- Requirement generated by Department
Day 2- HR publish the same and invite application.
Day 3- You will receive 1,000 application dump in system / email daily.
Day 4-10: Application keep on coming in.
Day 11-20- Screening of application by HR.
Day 21-30- Shortlisting of candidate for initial discussion.
Day 31-35 – Further shortlisting and schedule face to face interview for shortlisted candidate.
Day 36-40- Interview session with potential candidate.
Day 41-45 – Final shortlisting on interviewed candidate.
Day 46-55- HR Negotiations.
Day 56-60 – Offer letter roll out to candidate.
Day 61-120 – Awaiting new candidate to be on board (due to notice period 2 months average in Malaysia).
Day 120 – New candidate will join the company.
Company need to wait 4 months to get new replacement. Is it company have plan how this 4 months workload can be covered if I planning to give 24hours resignation notice?
Regards,
Rahman
//Unquoted//
.
Suprisingly, HR Manager reply email aku.

//Quoted//
To: Managing Director
Cc: Rahman

Dear Boss,
I’m concur with hiring timeline provided by Rahman.
It will impact our operation if Rahman plan to tender within 24 hours. We cannot afford to have this impact due to our manpower loading already at maximum.
We need to have discussion on new compensation package for Rahman.
Regards,
HR Manager
//Unquoted//

Selepas daripada email aku di atas, gaji aku dinaikkan ke RM2,600 daripada gaji asalku RM1,800 (tak dapat full RM900 macam yang aku demand. Kena slash jugak RM100.hahaha). Nevertheless, yang penting ada kenaikan.

After that email jugak, Boss aku tone down skit dengan aku and ada sense of respect (maybe hiring timeline aku tu memberi kesan mendalam kepada dia).

But tak lama lepas tu, aku tender resignation jugak untuk rezeki yang lebih baik.

Kepada majikan diluar sana, jangan lah anda sombong sangat. Kadang2 cara UGUTAN kepada pekerja tidak memberi apa-apa faedah. Malah, ia lebih merugikan. Lebih baik berbincang secara baik daripada memberi ugutan.
So, guys. Moga bermanfaat
Assalam
Ir. Abdul Rahman Bahasa
09 June 2020
#IrARB #PinkPaperPost #JanganLahUgut2 #BincangElok2kanBoleh