Setelah 9 tahun kita tidak bergosip, AKHIRNYA grup remaja paling fashionable di kota New York kembali menghiasi kaca televisyen kita dengan siri reboot Gossip Girl yang mula disiarkan pada hari ini.

Cumanya kali ini, ia tidak dibintangi oleh pelakon kegemaran korang seperti Blake Lively, Leighton Measter, Penn Badgley, Chace Crawford, Ed Westwick dan Taylor Momsen. Gone are the troublesome characters, tiada lagi Blair Waldorf, Serena van der Woodsen, Chuck Bass, Nate dan Dan Humphrey untuk korang.

Bagaimanapun, jujurnya, kami rasakan korang akan menyukai siri reboot pada kali ini and we will tell you why.

*

XOXO, Rindukan GOSSIP GIRL? Episod 1 Tayang Hari Ini, Lihat Pendapat Kami

Gossip Girl kembali ke saluran HBO dengan episod pertamanya yang ditayangkan, petang tadi. Masih mengambil tempat di Constance-Billard School Manhattan, siri ini digambarkan sebagai sambungan kepada siri original biarpun menampilkan karakter berbeza.

Oh! Cuma seorang saja pelakon asalnya yang kembali untuk siri reboot ini. Well, kalau korang boleh menganggap dia pelakon Gossip Girl lah. Kristen Bell kembali sebagai suara penyampai gosip terhangat di Manhattan.

Tanpa memberikan apa-apa spoiler kepada korang, jom lihat beberapa nota kecil yang sempat penulis catatkan semasa menonton episod pertama Gossip Girl sebentar tadi.

IKLAN

*

1) Err, mereka tidak semewah geng dahulu. Dalam dunia sekarang di mana keadaan ekonomi amat mencabar, karakternya dilihat memilih kenderaan seperti Uber dan bukannya limosin. Malah ada juga yang mengambil subway.

2) Tidak lama selepas bahagian intro, kita terus diperkenalkan kepada grup pelajar kaya: Julien, Monet dan Luna yang berbalas teks mengenai pilihan barang kemas yang harus mereka pakai.

Okay, pelajar-pelajar Gossip Girl MASIH kaya.

XOXO, Rindukan GOSSIP GIRL? Episod 1 Tayang Hari Ini, Lihat Pendapat Kami
Julien
XOXO, Rindukan GOSSIP GIRL? Episod 1 Tayang Hari Ini, Lihat Pendapat Kami
Zoya dan Julien

3) Hari pertama persekolahan mereka diibaratkan seperti hari pertama ke sekolah selepas musim pandemik di New York beransur pulih. Mungkin ~ Terdapat juga babak yang menampilkan sepanduk protes. Ia amat selari dengan beberapa protes yang pernah berlaku di New York pada 2020 dan 2021.

IKLAN

4) Hi Zoya! Dia mempunyai vibe seperti Jenny Humphrey yang dilakonkan oleh Taylor Momsen. Zoya diperkenalkan sebagai ‘wing girl’ kepada Julien Calloway.

5) Oh wow. Pastikan korang nampak reference kepada Nate Archibald yang kini dianggap sebagai alumni berjaya dari Constance-Billard School. That is a nice touch.

XOXO, Rindukan GOSSIP GIRL? Episod 1 Tayang Hari Ini, Lihat Pendapat Kami
Monet de Haan dan Luna La.

6) Berbeza dengan siri dulu, penulis baru sedar bahawa kita sekarang hidup dalam dunia digital sedangkan media sosial tidak begitu canggih pada era 2007 – 2012.

7) Gossip Girl kali ini lebih dekat dengan realiti remaja sekarang. Perkataan seperti ‘cancel culture’ ada dimasukkan. Zoya dimasukkan ke dalam ‘group text’ seperti yang selalu kita lakukan dengan aplikasi WhatsApp dan Telegram. Kumpulan guru sekolah juga menggunakan Twitter untuk menghantar gosip palsu (walaupun gagal mendapatkan sebarang likes). So 2021!

XOXO, Rindukan GOSSIP GIRL? Episod 1 Tayang Hari Ini, Lihat Pendapat Kami
Akeno “Aki” Menzies
XOXO, Rindukan GOSSIP GIRL? Episod 1 Tayang Hari Ini, Lihat Pendapat Kami
Max Wolfe

8) Tapi masih ada perangai yang tidak berubah dari 2007 iaitu mengambil foto dan video pelajar lain secara senyap-senyap menggunakan telefon pintar dan ia kemudian disebarkan sebagai gosip.

IKLAN

9) Baru episod pertama, tapi penonton sudah ‘dimanjakan’ dengan babak menghadiri pertunjukan fesyen Christopher John Rogers di New York. THANK YOU.

10) Di penghujung episod pertama, barulah kita melihat konflik pergaduhan yang akan tercetus di antara dua watak utamanya, Julien dan Zoya. Please let there be more! Kami rindukan pergaduhan seperti Blair vs Serena.

*

XOXO, Rindukan GOSSIP GIRL? Episod 1 Tayang Hari Ini, Lihat Pendapat Kami

Secara keseluruhannya, episod debut Gossip Girl kali ini tidak sekuat siri dahulu. Jika dulu, penonton akan tertanya-tanya apakah yang akan terjadi pada episod kedua. Malangnya, penulis belum mendapat vibe itu.

NAMUN, penonton sekarang berlainan dengan penonton tahun 2007. Bagi korang yang tidak pernah mengikuti siri Gossip Girl terdahulu, korang akan mudah tertarik dengan jalan ceritanya, visualnya di Manhattan dan tentunya, inspirasi fesyen Gossip Girl kali ini.

Jangan lupa untuk terus menonton Gossip Girl di Astro menerusi On Demand, Astro Go dan HBO Go.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI