Wow! Mata & Bahu Sakit Tapi 2 Atlet Remaja Ini Masih Menangi Match Di Sukma

69

 

Kalau kita sakit mata dan terkehel bahu, dah mengadu nak ambil MC. Tapi tidak mereka berdua ini.

 

Mereka merupakan 2 atlet dari sukan berbeza, jantina berbeza dan background berbeza. Namun, satu perkara sama yang terpaksa mereka hadapi semalam di acara Sukan Malaysia (SUKMA) adalah mengetepikan kecederaan masing-masing di atas gelanggang.

 

Mata Cedera Terkena Bulu Tangkis

7 tahun dulu, atlet badminton dari Terengganu iaitu Shahzan Shah Misfahul telah kehilangan sumber penglihatan kanannya partially selepas pesaingnya secara tak sengaja membalas bulu tangkis sehingga terkena matanya itu.

 

 

Cuba bayangkan, rasa kecewa pada remaja yang ketika itu baru berusia 14 tahun. Mestilah down. Namun katanya, jurulatihnya menyeru agar tak putus asa semudah itu, lebih-lebih lagi selepas penat lelah dan pengorbanan yang diberikan.

“Saya tak boleh main macam dulu. Sometimes, saya terlepas shot. 9 bulan saya lalui training dan rehab untuk kembali bermain sepeti normal. Everything from the scratch,” katanya mengimbas kembali.

Semalam, Shahzan memulakan pusingan pertama badminton perseorangan di SUKMA Perak dan mengatasi Sim Wee Peng dari Johor dengan skor 21-16, 21-16.

“Of course, saya selalu nak menang. Tapi saya terus bermakn badminton kerana rasa cinta pada sukan ni. Saya pun mendapat ilham dari Lee Chong Wei kerana dia juga mula berjaya setelah usia 21 tahun, seperti usia saya sekarang.”

 

Angkatan 92kg Untuk Emas

No pain, no gain baby.

Atlet angkat berat Sabah, Elly Cascandra Engelbert telah memecahkan rekod 10 tahun SUKMA dalam acara clean & jerk bawah 53kg semalam.

Atlet berusia 18 tahun ini, bagaimanapun perlu lakukan comeback daripada kecederaan bahu  dan belakang badan pada tahun lepas.

 

“Saya juga pernah terfikir untuk berhenti selepas cedera. Tapi jurulatih dan keluarga terus berikan sokongan. Jadi pingat (emas) ni adalah untuk mereka,” kata Cascandra.

9 bulan perlu diambil untuk kembali ke tahap prestasi yang sama. Nampaknya pengorbanan itu nyata berbaloi!

 

 

“Target saya selepas ini adalah Sukan SEA di Filipina pada tahun depan. Dan tentunya pertandingan besar yang lain.”

 

CER KOMEN SIKIT