Vishan (kanan) bersama sijil Malaysia Book of Records. Turut ada di sini ialah ayahnya, Dr. G. Rajasekaran dan ibunya Angila Raju. Sumber Foto : The Star

 

Bukan calang-calang ya dapat kenal pasti dalam masa 15 minit saja. SECARA RAWAK!

Siapa sangka dalam masa empat tahun saja, seorang kanak-kanak lelaki bernama R Visham telah menempatkan namanya dalam Malaysia Book of Records setelah berjaya meneka sebanyak 147 bendera negara dalam masa 15 minit saja.

Menurut bapa Vishan, Dr G Rajasekaran kepada rakan media di Harian Metro, anak tungalnya itu masih belum boleh membaca namun telah dapat mengingati warna dan corak bendera kebangsaan antarabangsa yang mewakili lebih 100 buah negara berbeza.

Wow! Kanak-Kanak Malaysia Mampu Kenal 147 Bendera Dalam Masa 15 Minit
Sumber Foto : HMetro

“Dia begitu suka dengan objek berwarna sejak kecil. Lebih memeranjatkan apabila dia boleh mengingati kembali dengan jelas walaupun ia berlaku beberapa hari lalu.

IKLAN

“Saya membeli satu set kad menampilkan 10 bendera negara berlainan. Dalam tempoh beberapa hari, dia sudah dapat menghafal nama negara bendera berkenaan. Selepas itu, saya dapatkan kad bendera negara lain bagi memudahkan dia tidur selepas menghadal nama negaranya.”

Demi terus menguji tahap keupayaan Vishan, Dr Rajasekaran menghubungi Malaysia Book of Records dan sesi ujian tersebut telahh dilakukan pada bulan Julai lalu secara maya.

Setelah Vishan berjaya mengenal pasti 147 bendera negara secara rawak dalam masa 15 minit, rekod itu terus disahkan pada 26 Julai lalu. Fuh memang hebat adik Vishan ini! Orang dewasa pun belum tentu dapat melakukannya. Hehe..

IKLAN

*

Sebagai info, kajian terhadap hubung kait di antara memori manusia dengan warna serta bentuk objek telah lama dilakukan. Seperti dijangka, ada bukti kukuh yang mengaitkannya terutama peranan warna yang membantu ‘visual processing’.

IKLAN

Warna juga mempengaruhi paras fisiologikal dan psikologikal kita. Sebab itulah, pen dan pensil warna selalu digunakan oleh pelajar ketika membuat ulang kaji atau nota. Ia juga menjelaskan mengapa bangunan taska dan tadika selalunya dicatkan dengan warna yang pelbagai. Bukan sekadar untuk cantik tau.. ia demi mempengaruhi daya ingatan kanak-kanak yang sudah mula mudah ‘meresap’ memori pada usia tersebut.

Selain itu, warna juga boleh mempengaruhi keinginan manusia untuk membaca sebanyak 8- peratus, meningkatkan motivasi dan keinginan untuk turut sama sebanyak 80 peratus serta mempengaruhi keputusan kita untuk menerima atau menolak sesuatu benda.

Sumber : (1) (2) (3)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI