Aplikaai Whatsapp, berita palsu dan netizen kini berpisah tiada.

Mengambil kira tentang perkara ini, Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil, perbincangan bersama META selaku pembangun aplikasi tersebut sedang dilakukan bersama Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM).

ARTIKEL BERKAITAN : 84 % Berita Dari Grup Whatsapp Palsu, Jangan Ghairah Kongsi Cerita Di Media Sosial

Whatsapp Akan Ada Ciri ‘Chatbot’, Tapis Berita PALSU & Tak Sahih!

Pengguna dijangka bakal menerima ciri terbaharu itu secara lengkap menjelang penghujung Mei nanti.

IKLAN

Menurutny penguna aplikasi Whatsapp tidak lama lagi akan menerima ciri terbaharu iaitu ‘chatbot’ dan ia membolehkan pengguna untuk memeriksa kesahihan apa jua berita mahupun kenyataan yang diterima melalui aplikasi berkenaan.

Menurut Fahmi lagi, sekarang ini terdapat beberapa isu teknikal yang akan diselesaikan dan pengguna boleh menggunakan ciri tersebut sejurus perbincangan bersama pihak META selesai.

Whatsapp Akan Ada Ciri ‘Chatbot’, Tapis Berita PALSU & Tak Sahih!

IKLAN

Mengulas lebih lanjut, ciri ‘chatbot’ berkenaan bakal dikendalikan JomChat yang melibatkan beberapa kumpulan NGO dan Bernama yang dipilih berdasarkan standard semakan fakta yang tepat selain berkualiti.

Tambahnya lagi, masalah yang dihadapi ketika ini adalah lambakan berita tidak benar dan juga berunsur fitnah disebarkan melalui aplikasi Whatsapp. Jadi, salah satu tindakan SKMM untuk menangani masalah tersebut dengan adanya ‘chatbot’ ini.

IKLAN

Okay juga kan ada ‘chatbot’ ni!

Sumber : Buletin TV3

BACA LAGI : Akaun Instagram Bernama ‘Muhammad Imran Suresh’ Adalah Palsu – PDRM

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI