Dalam waktu PKP sekarang ini, kami pasti perkara paling penting yang masyarakat perlukan selain makanan adalah talian internet yang mencukupi bagi memudahkan urusan pekerjaan mahu pun pembelajaran.

Bukan seorang dua yang nak menggunakan internet, malah boleh dikatakan satu rumah bergantung kepada talian internet ketika musim PKP ini.

Untuk melanggan internet di rumah, harganya agak mahal dan bukan semua masyarakat kita mampu untuk membayar komitmen bulanan, malah kebanyakan syarikat telekomunikasi yang menawarkan internet jalur lebar ini mengenakan kontrak selama 2 tahun bagi perkhidmatan mereka.

Namun jangan risau, selain daripada mendapatkan internet jalur lebar daripada syarikat telekomunikasi, korang juga sebenarnya boleh mencuba inisiatif lain seperti yang telah dilakukan oleh seorang pengguna Facebook ini.

Fizie Joe telah pun berkongsi senarai model modem wifi modified unlimited yang korang boleh beli di Shopee atau Lazada dengan harga yang lebih mampu milik, sekitar RM150-RM190.

IKLAN

• RS980
• RS860
• CP2002+
• CP2003+
• CP2004
• R9+

Apa yang menariknya tentang modem wifi modified unlimited ini adalah korang boleh masukkan sim kad prepaid yang ada langganan unlimited internet. Biasanya, sim kad prepaid unlimited ini tidak boleh digunakan untuk hotspot, atau pun sangat terhad dengan kadar minimum yang ditawarkan. Jadi, memang tidak cukup untuk digunakan seisi keluarga.

Namun, sekiranya sim kad itu dimasukkan pada modem wifi modified unlimited ini, ia secara automatic boleh dikongsi internet tersebut bersama yang lain. Modem wifi ini juga dikatakan boleh support maksimum 30 device. Kalau korang nak connect android box TV juga boleh, capaian internetnya stabil berbanding portable wifi yang kecil.

IKLAN

Antara sim kad yang boleh support dalam modem wifi modified unlimited ini adalah seperti berikut:

• Hotlink unlimited RM35/3mbps & RM45/6mbps
• Celcom unlimited RM35/3mbps
• Digi unlimited RM35/3mbps
• Umobile 30,38,68,99,139
• Yes konfom 4G unlimited 30,40
• Celcom Mega unlimited 98,148
• Webe/unifi band 5,38,40
• Tunetalk unlimited RM48/6mbps
• Halo telco unlimited RM48/6mbps
• Yoodo RM35/3mbps & RM43/6mbps
• Tonewow

IKLAN

Apa yang menariknya jika menggunakan modem wifi ini, korang hanya keluarkan modal sekali sahaja, kira-kira dalam RM150-RM190 untuk beli modem tersebut, selepas itu hanya perlu maintain top-up untuk langganan internet.

Ada pakej internert serendah RM35 setiap bulan, jadi jika korang guna modem wifi ni memang sangat jimat dan berbaloi.

Waktu pandemik sekarang kita kenalah berbelanja dengan bijak. Kalau ada yang lebih murah dan berbaloi, tak salah kita gunakan cara tersebut. Asalkan bukan curi line internet orang kan. Hiks!

Sumber: Fizie Joe