Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan tegasnya telah menafikan dakwaan kononnya lima orang remaja meninggal dunia selepas mereka menerima vaksinasi COVID-19 di Perak, Sabah dan lokasi yang dimaklumkan; serta dakwaan kemasukan dua orang remaja lain ke sebuah hospital di Perak selepas mereka menerima vaksinasi COVID-19 menerusi Program Vaksinasi PICK Remaja (PICK).

Menerusi ciapan dan perkongsian kenyataan rasmi KKM di akaun Twitter Menteri Kesihatan Malaysia, YB Khairy Jamaluddin turut menafikan dakwaan itu dengan berkata bahawa video yang merakamkan tuduhan seorang wanita tidak berpelitup muka yang baru-baru ini tular adalah sebentuk perbohongan.

“Wanita Dalam Video Itu Bohong” – KJ Nafi Kematian 5 Remaja Akibat Vaksin
Khairy Jamaluddin

Dalam video itu, dua orang pelajar dari Sekolah Menengah Tasek Damai, Ipoh didakwa meninggal dunia selepas menerima vaksin manakala seorang ladi di Lahad Datu meninggal dunia juga selepas menerima vaksin di Sabah.

Selepas siasatan dilakukan, mereka mendapati salah seorang pelajar dari Sekolah Menengah Tasek Damai yang merupakan seorang remaja perempuan berusia 17 tahun merupakan seorang pesakit kencing manis jenis 1 yang bergantung kepada rawatan insulin. Pelajar tersebut dijangkiti wabak COVID-19 dan meninggal dunia pada 18 Ogos lalu SEBELUM program PICK bermula.

Sementara itu, seorang remaja 17 tahun juga daripada Sekolah Menengah Tasek Damai menghidap penyakit jantung kongenital dan dibawa ke Unit Kecemasan Hospital akibat jangkitan kuman. Biarpun telah diberikan bantuan pernafasan dan resusitasi, pelajar itu menemui ajal pada 17 September lalu akibat ‘Sepsis with Underlying Congenital Health Disease’; juga SEBELUM menerima vaksin COVID-19.

IKLAN

Akhir sekali, kematian remaja di Lahad Datu, Sabah yang digembar-gemburkan akibat penerimaan vaksin COVID-19 didapati adalah palsu setelah siasatan mendapati tiada kematian melibatkan seorang remaja di sana.

“Wanita Dalam Video Itu Bohong” – KJ Nafi Kematian 5 Remaja Akibat Vaksin
Tangkap layar daripada video tular yang menunjukkan wanita yang membuat pendakwaan terbuka.

Wanita yang melakukan dakwaan dalam video itu juga menyebut mengenai seorang ibu yang kematian dua orang anak yang sedang mengalami Advers Events Following Immunisation (AEFI) atau kesan Advers Susulan Imunisasi di Ipoh selepas mereka menerima vaksin COVID-19.

Untuk pengetahuan, AEFI merujuk kepada kesan sampingan yang dialami selepas menerima suntikan vaksin. Ia bagaimanapun boleh berlaku secara kebetulan dan tidak semestinya mempunyai hubungkait dengan pengambilan vaksin.

Hasil siasatan KKM, dua orang anak beliau yang berusia 16 hingga 18 tahun itu didapati mengalami kesan sampingan vaksin Comimaty dan dimasukkan ke sebuah hospital swasta di Ipoh. Remaja berusia 16 tahun telah dibenarkan keluar dari hospital manakala remaja berusia 18 tahun masih dalam pemerhatian doktor pakar di hospial.

IKLAN

Bagaimanapun, laporan kesan sampingan kedua beradik ini masih belum ditemui mengikut semakan Agensi Regulatori Farmasi Negara. Ini bermakna, pertuduhan kematian dua orang remaja di Ipoh ini adalah tidak benar.

Seiring dengan kenyataan balas yang dikeluarkan oleh KKM ini bagi menjelaskan situasi sebenar, mereka menasihatkan semua pihak untuk mengelakkan penyebaran maklumat yang tidak benar kepada masyarakat.

IKLAN

Tindakan tidak bertanggungjawab ini hanya akan mengakibatkan situasi kecoh ketika negara sedang bertarung dengan wabak COVID-19 sekarang. Tambahan pula, masih ramai ibu bapa dan penjaga yang masih was-was sekiranya pemberian vaksin kepada remaja di bawah umur 18 tahun adalah selamat WALAUPUN ia sudahpun disahkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

ARTIKEL BERKAITAN : Untungnya! Calon SPM & STPM 2021 Terima Vaksin Pfizer-BioNTech – REMAJA

Sebagai warganet pula, kita disyorkan untuk memastikan sumber maklumat yang ingin dikongsi atau dipercayai telah disahkan benar terlebih dahulu, hadir daripada sumber yang sahih dan daripada pihak bertanggungjawab.

Dalam pada itu, sekiranya benar kesan sampingan dilihat pada remaja yang telah menerima vaksin Comirnaty, korang haruslah melakukan pemeriksaan segera ke pusat kesihatan. Antara gejala yang disenaraikan termasuklah sakit dada, kesukaran bernafas, berdebar-debar, bengkak dan gatal pada badan yang teruk.

BACA LAGI : 12 Barangan Ini Jadi Peneman Cuti ‘MC’ Kami Selepas Dapat Suntikan Vaksin – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI