Setelah berita mengenai penangguhan hutang pinjaman PTPTN diumumkan secara rasmi oleh Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik semalam, we have to admit we were a little bit sceptical.

 

Walaupun beliau sudah menegaskan bahawa penangguhan tersebut tidak valid dengan peminjam yang gajinya sudah mencecah RM4,000 ke atas, kami berpendapat bahawa besar kemungkinan ramai para peminjam yang akan mengambil kesempatan untuk sengaja ‘buat-buat terlupa’ untuk melangsaikan hutang pinjaman sedangkan mereka mampu.

Dalam ucapan oleh Ketua Pemuda PPBM iaitu Syed Saddiq Syed Abdul Rahman semalam yang menyentuh mengenai isu tersebut, beliau juga sependapat dengan Menteri Pendidikan tersebut. Kata beliau, Walaupun gaji peminjam tidak mencecah RM4,000 sebulan, mereka masih bertanggungjawa untuk menyelesaikan hutang.

 

Syed Saddiq menjawab persoalan hutang pinjaman PTPTN semalam bersama wacana Sinar Harian.

 

Janganlah pula kelonggaran tersebut disalah guna untuk bercuti, memiliki telefon bimbit mahal dan sebagainya. Jelaskan dulu hutang tersebut kerana itu adalah satu tanggungjawab.

IKLAN

Namun, adakah remaja dan belia negara ini bersikap sepositif itu?

Atau adakah mereka akan bersikap lebih acuh tak acuh selepas ini dan lebih berat tangan untuk membeyar semula?

Tinjauan REMAJA terhadap followers kami di Instagram nampaknya menjawab persoalan tadi, mereka rata-rata bersetuju bahawa pinjaman tetap adalah pinjaman. Ia adalah satu tanggungjawab.

 

IKLAN
Posting REMAJA semalam di Instagram.

 

@zulhusnyzulkafly Confirm susah dah nak buat pinjaman PTPTN lepas ni. Terima kasih generasi terdahulu.

@shazana_aris Saya sarankan MB untuk mansuhkan kos perkhidmatan dalam PTPTN tu. Follow macam MARA tiada kos perkhidmatan atau interest.

@bonda_rnr Tak setuju (dengan penangguhan ini). Kalau nak tunggu gaji RM4k ke atas sampai bila? Kalau menganggur bertahun-tahun makin lama pulak nak tunggu hutang langsai. Bukan ke ni duit negara juga?

IKLAN

@danishdayana_ Hhm pandai pinjam pandai lah bayar. Masa mula-mula nak pinjam dulu muka seposen je kan, tapi bila dah habis study terus lupa pernah pinjam, bangga update pergi overseas dan shopping sakan.

@faznur_mim Bayar tetap kena bayar, tapi faedah tu harapnya dikurangkan.

@muhd.rdwn Terima kasih sebab hapuskan senarai blacklist tapi kalau boleh hapuskan juga interest kerana itulah sebab utama pelajar terbeban nak bayar. Yang penghutang pun kena ambil peranan bayar selagi mampu. Takut je dekat dunia tak berkat, dekat akhirat kena soal.

 

Nampaknya, majoriti remaja di Malaysia masih punya kesedaran. Namun apa yang diminta oleh mereka adalah untuk menghapuskan kadar bunga dan kadar cas servis yang dilihat semakin tahun semakin meningkat. Itu menjadi punca mereka masih terbeban untuk membayar PTPTN.

Itu juga menjadi punca mereka seolah-olah give up untuk menjelaskan hutang kerana baki pinjaman dilihat tidak juga turun-turun walaupun sudah beribu Ringgit digunakan untuk membayar kembali.

Apa pendapat korang?