Sumber Foto: um.edu.my & ummemory.um.edu.my

 

Bagi mana-mana penuntut dan graduan universiti tertua di Malaysia iaitu Universiti Malaya, tentunya korang tahu mengenai sejarah penubuhannya pada tahun 1949 di Singapura.

 

Yes guys, Universiti Malaya mula beroperasi pada 8 Oktober 1949 di kota singa. Hanya pada tahun 1959, Universiti Malaya terbahagi kepada dua kampus iaitu kampus Singapura dan kampus Kuala Lumpur.

Penulis tertarik dengan muat naik yang dikongsikan oleh seorang pemilik akaun Twitter bernama Dhevarajan Devadas yang merupakan seorang pakar dalam bidang sejarah dan kini bergelar tutor di National University of Singapore.

alam perkongsian berbentuk video ini, kita dapat melihat semula istiadat penubuhan Universiti Malaya secara rasminya di Singapura pada tahun 1949.

 

 

“Di auditorium yang penuh sesak di Singapura, Universiti Malaya memberikan harapan untuk masa hadapan. Wakil daripada 26 universiti dari seluruh dunia termasuklah dari Oxford, Harvard, Cambridge dan Yale bertemu di sini untuk menyaksikan hari pertama penubuhan Universiti Malaya.

IKLAN

“Rakyat Malaya pelbagai kaum bersama-sama meraikan pertabalan canselor pertama universiti tersebut iaitu Encik Malcolm Macdonald yang merupakan Ketua Pesuruhjaya Inggeris di Asia Tenggara. Acara bersejarah itu turut disaksikan oleh Sultan Perak, Sultan Perlis dan Sultan Pahang.”

[ VIDEO ] Lelaki Ini Kongsi Bagaimana Sejarah Universiti Malaya Bermula Di Singapura
Sumber Foto: UM Memory

Untuk pengetahuan kita semua, pembukaan semula bangunan di universiti ini berlaku selepas penempatan tentera Jepun di Malaya dari tahun 1941 hingga tahun 1945.

Universiti Malaya pada waktu itu terdiri daripada bangunan Kolej King Edward VII dan Raffles College; di mana Kolej King Edward mula beroperasi sebagai sebuah kolej perubatan pada tahun 1905.

Apabila Universiti Malaya ditubuhkan pada tahun 1949, ia bertukar menjadi Fakulti Perubatan Universiti Malaya. Terletak di Bukit Timah Singapura, ini juga merupakah fakulti tempat Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Dr Siti Hasmah melanjutkan pengajian mereka serta tempat pertemuan mereka untuk kali pertama.

Pada waktu tersebut, lebih 300 orang pelajar telahpun menyertai fakulti tersebut dengan fasiliti yang dianggap canggih dan ‘up-to-date’ pada waktu itu.

Jika korang masih ingat, Tun Dr. Mahathir dan Tun Dr. Siti Hasmah pernah melakukan lawatan ke Kolej Perubatan King Edward VII pada tahun 2018 untuk bertemu sahabat alumni mereka yang pernah bersama-sama menuntut di kolej itu.

[ VIDEO ] Lelaki Ini Kongsi Bagaimana Sejarah Universiti Malaya Bermula Di Singapura

IKLAN

Menurut laporan rakan media di Awani ,semasa lawatan itu diadakan, Dr Mahathir telah dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat Undang-Undang demi menghargai kepimpinan luar biasa beliau kepada Malaysia.

Manakala Dr Siti Hasmah pula menerima anugerah Perkhidmatan Alumni Kehormat NUS untuk menghargai jasa beliau dalam memberikan inspirasi kepada doktor perubatan wanita di Malaysia.

 

Sejarah Masih Tercatat

Universiti Malaya mungkin telah berpindah ke Kuala Lumpur sepenuhnya sejak tahun 1962 dan sejarah kampusnya di Singapura diambil alih oleh National University of Singapore (NUS) dan kemudiannya, Nanyang Technological Universiti (NUT) Singapore.

Bagaimanapun, asal-usul universiti tertua di Malaysia itu masih dapat dilihat pada jata kedua-dua buah universiti di Singapura itu.

[ VIDEO ] Lelaki Ini Kongsi Bagaimana Sejarah Universiti Malaya Bermula Di Singapura

IKLAN

Mereka telah mengekalkan simbol ‘buku terbuka’ yang ada sejak zaman Universiti Malaya di Singapura. Simbol ini menandakan bahawa universiti tersebut adalah postal kepada dunia pendidikan.

Selain itu, simbol ‘singa’-nya pula berkait rapat dengan identiti negara Singapura dan menandakan keberanian dan kesediaan para penuntutnya untuk berkhidmat kepada negara.

 

[ VIDEO ] Lelaki Ini Kongsi Bagaimana Sejarah Universiti Malaya Bermula Di Singapura
Kampus Bukit Timah yang merupakan bangunan utama National University of Singapore sehingga tahun 1981 kini menjadi bangunan fakulti undang-undang dan Lee Kuan Yew School. Sumber: Twitter

 

Menarik bukan?

Penulis pasti banyak lagi detik bersejarah Universiti Malaya di Singapura yang masih tersimpan rapi di NUS, NUT dan juga di muzium simpanan sejarah pendidikan di Malaysia dan Singapura.

ARTIKEL BERKAITAN: Universiti Malaya Tergolong Carta 10 Universiti Asia Terbaik

[ VIDEO ] Lelaki Ini Kongsi Bagaimana Sejarah Universiti Malaya Bermula Di Singapura

Jangan lepaskan peluang untuk menghantarkan penyertaan secara online bagi pencarian Hero Remaja 2021 bermula 7 Disember sehingga 20 Disember 2020. KLIK DI SINI.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI