Sumber Gambar: via thestar.com.my

Dunia pendidikan tinggi Malaysia mencatat satu warkah gembira apabila 10 universiti yang berada di negara ini tersenarai di dalam carta 110 universiti terbaik di Asia. Menurut UniRanking, terdapat 5,984 buah universiti awam dan swasta yang terletak di benua Asia.

Universiti Malaya berada berjaya berada dalam kelompok 10 universiti terbaik dengan berada di tangga kesembilan keseluruhan. Dalam satu kenyataan, Naib Canselor Universiti Malaya, Prof Datuk Dr Mohd Hamdi Abd Shukor mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Pengajian Tinggi di atas sokongan yang diberikan selama ini.

UM Mengungguli Carta. 10 Universiti Di Malaysia Antara 110 Terbaik di Asia.
Gerbang Pintu Masuk UM. Sumber Gambar: via freemalaysiatoday.com

“Terima kasih saya ucapkan kepada kesemua Naib Canselor sebelum ini, kejayaan hari ini tidak mampu dicapai sekirangan asas yang kukuh tidak dipacak oleh pemimpin-pemimpin hebat bertahun lamanya,” ucapnya dalam satu kenyataan semalam (Rabu).

IKLAN

Sembilan universiti tempatan lain yang berjaya berada dalam kelompok 110 terbaik adalah seperti berikut :-

IKLAN

28. Universiti Putra Malaysia (UPM)
34. Universiti Sains Malaysia (USM)
35. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
39. Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
70. Universiti Teknologi Petronas (UTP)
89. Taylor’s University
105. UCSI University
107. Universiti Utara Malaysia (UUM)
108. Universiti Teknologi MARA. (UiTM)

IKLAN
UM Mengungguli Carta. 10 Universiti Di Malaysia Antara 110 Terbaik di Asia.
Sebagai universiti terbesar di Malaysia, UiTM menonjolkan prestasi cemerlang. Sumber Gambar: via malaysiakini.com

Kejayaan universiti-universiti ini mengekalkan kecemerlangan menjadi penanda aras bahawa sistem Pendidikan di Malaysia antara yang terbaik di rantau ini.

***P/S- Tahniah kepada pelajar-pelajar UM. By the way guys, tidak kiralah universiti mana yang korang belajar apa yang penting adalah ketekunan dan usaha untuk menjadi yang terbaik. Semoga, apa yang korang pelajari dan pengalaman yang diperolehi menjadi bekal untuk menembusi pasaran pekerjaan yang semakin kompetitif.