Foto: Weibo via SCMP

Kemalangan yang berlaku di taman tema bukanlah sesuatu yang baru kerana sering kali kita mendengar kes-kes yang melibatkan pengunjung tercampak daripada roller coaster dan sebagainya. Namun begitu, masih ramai yang tetap terus mengunjungi taman tema untuk berhibur dan menghilangkan stres.

Terbaru, sebuah kemalangan melibatkan 16 pengunjung dan tiga daripadanya kritikal selepas buaian yang dinaiki mereka terhempas ketika beroperasi.

[VIDEO]: 16 Cedera Selepas Buaian Taman Tema Terhempas Di China
Foto: Weibo via SCMP

Kemalangan itu berlaku di sebuah taman hiburan di daerah Shaoyang di wilayah Hunan pada Sabtu lalu. Sebuah video bukti berjaya dirakam menunjukkan bagaimana ‘kerusi terbang’ itu tiba-tiba jatuh ke tanah dan menyebabkan beberapa orang cedera.

IKLAN

Seorang pengunjung memberitahu The Beijing News bahawa dia sedang beratur untuk menaiki permainan tersebut, namun tiba-tiba dia mendengar bunyi penggera ketika kerusi berayun di udara. Ayunan buaian tersebut menjadi lebuh pantas lalu jatuh ke tanah.

[VIDEO]: 16 Cedera Selepas Buaian Taman Tema Terhempas Di China
Foto: Weibo via SCMP

Menurut pihak berkuasa tempatan, permainan ‘kerusi terbang’ itu hilang kawalan akibat gangguan mekanikal menyebabkan pengunjung jatuh terhempas bersama buaian yang dinaiki mereka.

IKLAN

Sebilangan besar yang cedera adalah dikalangan penonton dan mereka semua dihantar terus ke hospital. Ekoran daripada kejadian itu, taman tema tersebut ditutup sementara menunggu siatasan mengenai punca kemalangan.

IKLAN

Haish, bila dengar berita kemalangan di taman tema ni buat kita rasa takut pula. Hm, tapi kalau memang dah berkungjung ke taman tema tu tak sah pula kalau tak main permainan mereka kan? Hiks!

Sumber: South China Morning Post

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI