Walaupun sudah berusia 59 tahun, namun ia bukan penghalang bagi penjawat awam ini untuk menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bersama calon yang lain.

Menurut laporan Astro Awani, Hamidan Yahaya yang bertugas sebagai pemandu awam Kementerian Pertahanan di Kem Bukit Keteri (rejimen 504 Askar Wataniah) memaklumkan dia didorong oleh keseronokan belajar dan mahu cabar kemampuan diri.

Lebih membanggakan lagi, Hamidan mendedahkan dia berjaya memperoleh B+ bagi mata pelajaran Sains yang diambil dengan hanya belajar sendiri sahaja.

Artikel berkaitan: Cari ‘Duit Poket’ Di Kedai Makan, Bekas Calon SPM 2023 Berjaya Peroleh Keputusan 9A!

Usia 59 Tahun Bukan Penghalang Duduki SPM, Berjaya Peroleh B+ Mata Pelajaran Sains Dengan Hanya Belajar Sendiri!

IKLAN

“Saya tak ada cikgu, tidak pergi tuisyen, tidak berpandukan TikTok atau Google… Dengan hanya guna buku yang dibeli sendiri, buat latihan, kemudian tengok jawapan di belakang buku.

“Saya ingin cuba dan cabar diri. Saya juga seronok masuk dewan peperiksaan,” katanya.

Dalam pada itu, dia turut akui terdapat cabaran ketika menjawab soalan peperiksaan itu dibandingkan dengan SPM yang pernah diduduki pada 42 tahun lepas.

IKLAN

Artikel berkaitan: Adik Ubai Berjaya Raih 10A Dalam SPM 2023, Hajat Arwah Ibu Termakbul

Usia 59 Tahun Bukan Penghalang Duduki SPM, Berjaya Peroleh B+ Mata Pelajaran Sains Dengan Hanya Belajar Sendiri!

“Dulu keputusan SPM saya dapat pangkat tiga, untuk Sains dan Matematik sekadar lulus,” ujarnya.

IKLAN

Pada masa sama, dia sempat menitipkan nasihat buat golongan muda supaya mengambil berat akan kepentingan SPM kerana itu adalah langkah permulaan untuk masa depan yang cerah.

Terdahulu, Hamidan juga pernah menduduki peperiksaan SPM 2022 bagi pelajaran Matematik dan berjaya peroleh A dengan hanya belajar sendiri.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI