Gambar Hiasan

Biasanya, bila korang mengalami batuk, mungkin kita tidak terus pergi klinik dan hanya dapatkan ubat di farmasi atau kedai serbaneka sebab kalau jumpa doktor pun mesti mereka beri ubat batuk yang kita oleh dapatkan diluar.

Tapi awas ya!

ARTIKEL BERKAITAN : Doktor Ini Kongsi 15 Jenis Ubat Yang Wajib Korang Simpan Di Rumah

Ubat Batuk Tercemar Buatan India, Punca Puluhan Kanak-kanak Meninggal Dunia
Foto Via Pexels

Baru-baru ini, puluhan kanak-kanak di Gambia meninggal dunia disebabkan kecederaan buah pinggang berkemungkinan dikaitkan dengan ubat batuk dan selesema tercemar yang dihasilkan oleh pengeluar ubat di India.

Ubat Batuk Tercemar

Masih dalam siasatan, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut sedang menjalankan siasatan bersama pengawal selia India dan pembuat ubat, Maiden Pharmaceuticals yang berpangkalan di New Delhi.

IKLAN

Menurut Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO juga mengeluarkan amaran produk perubatan dan meminta pengawal selia mengeluarkan barangan Maiden Pharma daripada pasaran.

Jadi Toksik Bila Dimakan

Jelasnya, produk itu mungkin telah diedarkan ke tempat lain melalui pasaran tidak rasmi namun setakat ini hanya dikenal pasti di Gambia. Amaran dikeluarkan WHO meliputi empat produk ubat batuk jenis sirap.

Kata WHO, analisis makmal mengesahkan dietilena glikol dan etilena glikol dijumpai dalam kuantiti yang tidak boleh diterima dan boleh menjadi toksik apabila dimakan.

IKLAN

Bulan lalu, kerajaan Gambia menjalankan siasatan punca kematia.n dan peningkatan kes kecederaan buah pinggang dalam kalangan kanak-kanak di bawah umur lima tahun yang dikesan sejak akhir Julai.

Seramai 66 kanak-kanak yang mengambil ubat batuk itu dilaporkan WHO telah meninggal dunia akibat masalah buah pinggang. Maiden Pharmaceuticals mengeluarkan ubat-ubatan di kemudahannya di India yang kemudiannya dijual di dalam negara serta mengeksportnya ke negara-negara di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Alamak, katanya dieksport di Asia juga . Jadi korang hati-hati bila membeli ubat batuk okay?

Sumber : ( 1 )

IKLAN

BACA : Kenali Jenis-Jenis Batuk Dan Ubat Yang Sesuai Untuk Korang Cari

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI