Baru dua hari memulakan operasi kebenaran membuka kedai gunting rambut, nampaknya rakyat Malaysia pasti terperanjat apabila satu kes positif COVID-19 dikesan melibatkan tukang gunting rambut yang juga seorang waga asing.

Dalam satu kenyatan di fb atas nama Iqbal Ikhwandy yang juga Timbalan Pengerusi JMB KLTS telah berkongsi secara lengkap kronologi kes ini. Berikut, ini adalah kenyataan dibuatnya sejak 23 jam lalu.
Kes Kedai Gunting KLTS

Assalamualaikum w.b.t, Salam Sejahtera dan Selamat Petang kepada warga KL Traders Square (KLTS) yang dikasihi sekalian.

Pada 11 Jun 2020 lebih kurang jam 11.25 pagi, pihak JMB telah dimaklumkan oleh pihak pengawal keselamatan mengenai kehadiran sebuah ambulans di Block B mengambil seorang penduduk Block B KLTS yang disyaki positif COVID-19.

Tukang Gunting Sah Positif COVID-19, Kes Pertama Libatkan Kedai Gunting Di Malaysia

Tukang Gunting Sah Positif COVID-19, Kes Pertama Libatkan Kedai Gunting Di Malaysia

Susulan daripada itu, pihak JMB telah mengambil tindakan-tindakan berikut:

IKLAN

1) Telah mengenalpasti identiti dan nombor unit penduduk tersebut. Pesakit merupakan seorang warga asing tinggal di Tingkat 22 Blok B.

2) Telah menghubungi hospital swasta yang membuat ujian COVID-19 kepada pesakit tersebut semalam. Hospital tersebut telah mengesahkan keputusan ujian adalah POSITIF dan kemudian memaklumkan kepada PKD Titiwangsa yang telah menghantar ambulans untuk mengambil pesakit tersebut untuk dibuat swab kedua di hospital kerajaan pula.

3) Telah mendapatkan buku log rekod pelanggan kedai gunting rambut tersebut yang telah mulai dibuka sejak semalam, 10 Jun 2020.

IKLAN

4) Telah menghubungi PKD Titiwangsa dan memanjangkan maklumat buku log tersebut bagi membantu PKD membuat 'contact tracing'. PKD Titiwangsa telah mengarahakan agar pihak MO membuat disinfection di semua lift Block B. PKD Titiwangsa juga telah memaklumkan semua rakan serumah pesakit tersebut telah dibuat ujian COVID-19 dan sedang menunggu keputusan.

5) Telah menghubungi penyewa berdaftar kedai gunting rambut tersebut yang merupakan seorang rakyat Malaysia tinggal di Blok A KLTS yang dimaklumkan sebagai 'kontak rapat'. Difahamkan, 'kontak rapat' ini juga telah diarahkan untuk membuat ujian COVID-19.

6) Telah menghubungi pesakit Covid19 tersebut untuk bertanyakan pergerakan sepanjang tempoh 2-3 hari. Pesakit memaklumkan tidak pergi ke lokasi lain selain daripada laluan rumah dan kedai gunting rambut.

IKLAN

**media[]**
Tukang Gunting Sah Positif COVID-19, Kes Pertama Libatkan Kedai Gunting Di Malaysia

7) Telah mengarahkan MO untuk membuat pengumuman rasmi dan buat disinfection kepada semua lobi dan lif di semua blok terutamanya Blok B.

Adalah dinasihatkan agar semua penduduk KLTS mematuhi semua SOP dan kerap basuh tangan serta sentiasa memakai topeng muka. Kurang pergerakan yang tidak perlu dan kurang penting sementara menunggu pengumuman lanjut.

Sekian, harap maklum. Terima kasih.
Iqbal
Timbalan Pengerusi
JMB KLTS

#KitaJagaKita
#FightCOVID19

*Setakat status ini ditulis, kami masih belum mengetahui keputusan swab kedua.
**Lobi dan lif di semua blok sudah disanitasi

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI