Nampaknya, Donald Trump pasti menduduki carian search engine tertinggi dalam tempoh sehari dua ini. Selepas membuat satu keputusan kontroversi pada Rabu lalu dengan mengumumkan Baitulmuqadis sebagai ibu kota baru Israel, dunia semakin membencinya.

Ini dapat dilihat dalam beberapa siri rusuhan di seluruh dunia yang mana penduduk Islam membakar patung mirip wajahnya. Malah beberapa kenyataan keras telah dikeluarkan oleh pemimpin di seluruh dunia selepas “manusia paling dibenci umat islam” ini menandatangani perjanjian tersebut.

Trump Semakin Dibenci Dunia, Pukul Gendang Perang Dengan 1.5 Bilion Umat Islam
Satu dunia membantah keputusan bodoh Trump
Ternyata “Donald Trump sedang berperang di Timur Tengah dan mengisytiharkan perang dengan 1.5 bilion umat Islam dan beratus-ratus juta orang Kristian yang tidak akan menerima bandar suci Baitulmuqadis di bawah kepimpinan Israel,” kata diplomat Palestin kepada Britain, Manuel Hassassian. 

Terdapat juga kenyataan dari  Presiden Palestin, Mahmoud Habash yang mana menyatakan “Apa yang dilakukan oleh Donald Trump akan memusnahkan proses damai,” kata Presiden Palestin Mahmoud Habash, bagi pihak Presiden Mahmoud Abbas.  “Dunia akan membayar harga ini dengan sangat mahal.” Bukan saja umat Islam membara kemuncak kemarahannya tetapi Pemimpin Katolik  Vartican yang begitu dihormati dunia turut mengeluarkan kenyataan rasminya.

Trump Semakin Dibenci Dunia, Pukul Gendang Perang Dengan 1.5 Bilion Umat Islam
Ternyata pemimpin USA ini membuat keputusan mencetuskan kemarahan umat islam

Pope Francis berkata, ‘status quo’ yang berkaitan dengan Yerusalem (Baitulmuqadis) harus dihormati. “Dialog hanya boleh dilakukan dengan mengenali hak-hak semua orang di rantau ini,” kata BBC memetik Pemimpin Katolik di dunia sebagai meminta semua pihak yang bijak untuk menghalang pertumpahan darah.

Malaysia juga tidak terkecuali menyuarakan bantahan secara rasmi selepas solat Jumaat tadi dengan Menteri Belia dan Sukan merangkap Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin yang mengetuai perhimpunan secara aman di perkarangan Kedutaan Amerika Syarikat di ibu  negara.

Demonstrasi ini turut disertai pelbagai badan bukan kerajaan sebagai tindakan membantah keputusan Presiden AS, Donald Trump di White House yang telah menandatangani satu perjanjian yang tertangguh selama 20 tahun dengan mengiktiraf Baitulmuqadis sebagai ibu kota baru Israel berbanding Tel Aviv sekarang.

IKLAN

Sebagai pendatang di bumi Palestin, kerakusan Isreal “menguasai” bandar yang menempatkan masjid paling suci iaitu Masjid Al-Aqsa itu dilihat sebagai satu tindakan kurang bijak oleh Trump yang turut menjadi kebencian di negaranya sendiri.

Bantahan terhadap Trump turut disuarakan oleh artis dan selebriti terkenal tanahair yang ternyata tidak bersetuju dengan isu ini. beberapa nama besar seperti Dato Siti, FarahDeeaba, Dato Afdlin Shauki, Aliff Satar, Achey serta ramai lagi yang menyatakan pendirian masing-masing di laman sosial milik mereka.

Trump Semakin Dibenci Dunia, Pukul Gendang Perang Dengan 1.5 Bilion Umat Islam
Dato Siti turut suarakan bantahan
Trump Semakin Dibenci Dunia, Pukul Gendang Perang Dengan 1.5 Bilion Umat Islam
Achey juga sama

Kenapa Israel Beriya Mahukan Kota Ini

Baitulmuqadis merupakan kiblat pertama umat Islam sebelum berpindah ke Makkah, iaitu kira-kira selama enam belas bulan. Kedua-dua peristiwa besar Islam ini iaitu pembinaan Masjid al-Aqsa dan peristiwa Isra’ Mikraj ini berlaku di atas tapak Haram al-Sharif.

IKLAN

Yahudi sekarang terlalu inginkan Baitulmuqadis disebabkan mereka percaya masih banyak lagi emas yang belum sempat diangkut oleh mereka sejak dulu. Mereka percaya bahawa dengan emas dan makanan mereka dapat menguasai dunia. Sila baca Protokol of Zion (dari buku The International Jews, Henry Ford)

Protocol No. 22: The Power of Gold

In our hand is the greatest power of our day-Gold: In two days we can procure from our storehouses any quantity we may please.

Satu misi yang lebih penting kenapa mereka mahukan sangat Baitulmuqadis adalah untuk membina semula Solomon Temple yang runtuh semasa serangan oleh Rom dahulu agar dapat menjadi Kiblat penyembah syaitan dan juga sebagai istana kepada Raja yang akan ditabalkan oleh mereka menjelang tahun 2020.Sumber : www.ibnuyaacob.com

Trump Semakin Dibenci Dunia, Pukul Gendang Perang Dengan 1.5 Bilion Umat Islam
Masjid Al-Aqsa kiblat pertama umat islam

Sedikit sejarah mengenai Baitulmuqadis

Baitulmuqadis merupakan sebuah kota yang terletak di dalam wilayah Palestin dan diiktiraf sebagai kota ketiga paling suci bagi umat Islam selepas Makkah dan Madinah.

Dalam kalangan masyarakat antarabangsa, kota ini lebih dikenali dengan nama Jerusalem yang bermaksud ‘tempat yang aman untuk didiami’.

Trump Semakin Dibenci Dunia, Pukul Gendang Perang Dengan 1.5 Bilion Umat Islam
Umat Islam seluruh dunia membantah tindakan bodoh Trump

Kota ini merupakan tempat pertembungan antara tiga agama samawi iaitu Islam, Yahudi, dan Kristian bahkan setiap agama mempunyai kawasan masing-masing di sekitar kota lama yang mengelilingi sebuah tanah tinggi yang terkepung dengan tembok yang tinggi lagi kukuh.

IKLAN

Masyarakat dunia menamakan kawasan tanah tinggi ini sebagai ‘Mount Temple’ disebabkan sejarahnya yang pernah menempatkan kuil Yahudi kuno iaitu dipanggil juga sebagai Haikal Sulaiman sebelum ia dimusnahkan, dibina semula dan sekali lagi dimusnahkan selepas kota ini dijajah oleh kerajaan-kerajaan yang berbeza.

Mengikut catatan sejarah, umat Islam pada era awal Islam dahulu menggelarkan kawasan di mana terletaknya ‘Mount Temple’ sebagai Madinah Baitulmaqdis yang membawa erti ‘City of the Temple’ yang mengambil kira akan kewujudan Haikal Nabi Sulaiman A.S yang menjadi tempat ibadat pertama kaum Yahudi sebelum dimusnahkan oleh orang Babylon pada tahun 586 sebelum Masihi.

Trump Semakin Dibenci Dunia, Pukul Gendang Perang Dengan 1.5 Bilion Umat Islam
Trump menjadi bahan sendaan masyarakat

Selepas kemusnahan pertama itu, Haikal ini dibina semula kira-kira selepas 70 tahun kemusnahan pertamanya apabila orang Babylon berjaya diusir, namun ia diruntuhkan kembali pada tahun 70 Masihi oleh Empayar Roman.

Sekarang ini Baitulmaqdis yang asal dirujuk sebagai kota lama Baitulmaqdis iaitu kawasan yang dikepungi tembok tadi. Di kota inilah terletaknya Masjid al-Aqsa yang telah disebut di dalam kitab suci al-Quran dan al-Hadis yang mana beribadat di dalamnya mendapat seribu ganda pahala berbanding di tempat-tempat lain.

Jadinya, bila orang Yahudi beriya-iya mahukan kota ini, dapatlah kita  memahami niat sebenar mereka. Sebagai umat Islam, marilah kita sama-sama berdoa agar kota ini dapat diserahkan kembali kepada Palestin yang lebih berhak. Semoga Allah memelihara kota suci ini. Ya Rabbal.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI