Di sebalik kebanyakan pengguna lebuh raya berkongsi pengalaman melekat di dalam jem ketika pulang ke kampung halaman masing-masing untuk sambutan hari raya haji, terselit di media sosial kisah pergaduhan akibat perselisihan faham  di lebuhrya utara selatan hingga membawa maut dilanggar.

Dalam kejadian berlaku di  Lebuhraya Utara Selatan KM 293.5 Bangi menuju ke Seremban semalam, seorang lelaki yang memandu perodua Axia,  Syed Muhammad Danial Syed Shakir berusia 29 tahun meninggal ketika menerima rawatan di Nilai Medical Centre selepas terlibat dalam satu pergaduhan gara-gara dakwaan tunjuk jari tengah.

Tragedi Raya! Lelaki Maut Dilanggar Gara-Gara Perselisihan Tunjuk Jari Tengah
Gambar perkahwinan arwah turut tular di media sosial
Tragedi Raya! Lelaki Maut Dilanggar Gara-Gara Perselisihan Tunjuk Jari Tengah
Suspek Lee ini sudah direman pihak polis. Dalam satu dakwaanya, Yew Wei Liang mendakwa dia ditunjuk isyarat lucah oleh arwah sebelum berlaku kejar mengejar dan pergaduhan antara mereka

 

Dalam kejadian menyedihkan ini, berdasarkan laporan awal yang dikeluarkan oleh pihak polis yang menjalankan siasatan mendapati suspek yang kini sudah dalam tahanan reman, Yew Wei Liang, 41 tahun yang memandu kenderaan Innova mengaku telah bergaduh dengan arwah Syed Muhammad di mana dalam laporan awalnya lelaki berbangsa Cina  yang memandu keluar dari Plaza Tol Bangi menuju Seremban mendakwa kenderaannya hampir dilanggar oleh mangsa yang mana dia kemudiannya membunyikan hon namun dibalas oleh arwah dengan menunjukkan isyarat jari tengah (lucah).

Lebih menyedihkan, malam tadi juga, isteri kepada arwah  Syed Muhammad telah memuat naik bahawa tahlil arwah sedang diadakan di rumah keluarga mereka di sekitar Bangi. REMAJA difahamkan melalui mesej oleh seorang saudara arwah, jenazah allahyarham akan dibedah siasat jam 9.30 pagi ini di mana segala urusan mandi dan kafan akan dibuat di hospital juga.

Insya Allah, jenazah akan disembahyangkan di Masjid Al- Takwa, Bandar Bukit Mahkota Bangi, Kajang selepas waktu Zuhur sebelum dibawa ke Tanah Perkububuran Seksyen 6, Bandar Bukti Mahkota Bangi.

Tragedi Raya! Lelaki Maut Dilanggar Gara-Gara Perselisihan Tunjuk Jari Tengah
Al-Fatihah untuk arwah Syed Muhammad Danial yang maut dilanggar dalam perselisihan faham di jalan raya semalam

 

Akibat rasa tidak puas hati, suspek mengejar kenderaan arwah dan mereka kemudiannnya berhenti di lorong kanan jalan raya sebelum kedua-duanya bergelut di tengah-tengah leburaya berkenaan.

Dalam laporan awal polis turut menyatakan, arwah Syed  Muhammad kemudian mengambil kayu besbol lalu memukul sisi luar kenderaan Innova tersebut dan atas rasa nyawanya terancam, lelaki berbangsa Cina ini memasuki kenderaannya lalu melanggar mangsa.

IKLAN

Apa yang membuatkan ramai netizen tertanya-tanya yang mana mereka turut mengharapkan seorang lelaki berbaju biru seperti video yang tular di media sosial untuk tampil sebagai saksi kejadian kerana berdasarkan kata-kata lelaki berkenaan, bahawa lelaki yang memandu kenderaan Innova itu bersalah.

Kes ini disiasatkan di bawah 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan atau penjara.

Berikut adalah report awal yang dikeluarkan. Namun netizen di media sosial tertanya-tanya adakah benar kenderaan keduanya atas nombor yang sama (WHAT?) selain merujuk kepada M2 iaitu arwah sudah ditahan di IPPD Kajang??

KES KEMALANGAN DI KM 293.5 L/RAYA KL-SEREMBAN MATI DI HOSPITAL DIPERCAYAI AKIBAT DIPUKUL

1) No. Repot (T) Kajang : 20126 /19

1.1) No. Repot (J) Kajang : Bandar Baru Bangi No: 5425/19

IKLAN

2) Tarikh/masa kejadian :
10/08/19 @ 1410 HRS

3) Tempat kejadian:
Di KM 293.5 L/RAYA KL – SEREMBAN

4) Kenderaan yang terlibat:

4.1) M/MPV K1
No pendaftaran: MBB1689
Jenis: INNOVA
Warna: Silver
Kerosakan: Hadapan, sisi kiri dan Belakang

4.2) M/Kar K2
No pendaftaran: MBB1689
Jenis : Perodua Axia
Warna: Hitam
Kerosakn: –

5) Mangsa terlibat :
5.1) Pemandu K1 @ M1
Nama: Yew Wei Liang
no ic: 781006035023
Umur: 41 Tahun
Bangsa: Cina
Jantina: Lelaki
Alamat: 16 PUJ 9/18 Tmn Puncak Jalil Seri Kembangan 43300 Seri Kembangan Selangor
Kecederaan: –

IKLAN

5.2) Pemandu K2 @ M2
Nama: Syed Muhammad Danial Syed Syakir Mati
no ic: 900711145729
Umur: 29 Tahun
Bangsa: Melayu
Jantina: Lelaki
Alamat: No 1, Jalan Akuamarin 1 7/21A, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Kecederaan: –

6) Ringkasan Kejadian :

➡ Pada 10/08/2019 jam l/kurang 1410 terima maklum dari Trafik L/Raya satu kes kemalangan melibatkan pergaduhan antara 2 pemandu M/Kar di KM 293.5 L/Raya KL – Seremban dimana mkar M1 dipukul dengan kayu besbol oleh M2 dan M2 telah dilanggar oleh M1. M2 telah di bawa ke Hospital.

➡ Siasatan awal mendapati semasa kejadian M1 memandu keluar dari Tol Bangi menuju ke Seremban. Sejurus keluar dari Tol Bangi M/Kar M1 hampir dilanggar oleh M/Kar M2. M1 membunyikan hon dan dibalas oleh M2 dengan isyarat lucah jari tengah kepada M1 menyebabkan M1 tidak puas hati dan berlaku kejar mengejar antara M1 dan M2. Sampai di KM 293.5 L/Raya KL – Seremban berlaku perlanggaran antara kedua-dua kenderaan lalu M1 dan M2 turun dari M/Kar dan berlaku pergaduhan antara M1 dan M2 di lorong kanan l/raya. Selepas pergaduhan M2 mengambil kayu besbol dari bonet M/Karnya dan memukul bahagian hadapan M/Kar M1 menyebabkan M1 takut dan menekan pedal minyak lalu melanggar M2 yang berada di hadapannya. M2 terpelanting jatuh di tengah pembahagi jalan dan di bawa ke Nilai Medical Centre dan M2 disahkan mati di hospital tersebut.

Insp Soma bersama Insp Kunalan menahan M2 di IPPD Kajang dan di serah kepada Jabtan Siasatan Jenayah Kajang untuk tindakan lanjut. Kedua-dua M/Kar diambil alih oleh JSJ Kajang.

7) Klasifikasi kes :
– kes dibuka di bawah Sek 302 KK oleh JSJ IPPD Kajang
– Kajang Repot (T) No 20126/19 di ROA ke Bandar Baru Bangi Repot No 5425/19.
Pegawai penyiasat kes Insp Noor Hairul Anuar B. Suhaimi

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI