Tip Untuk Jadikan Laptop Korang Lebih Laju & Tak Slow Lagi

135

Masalah laptop slow sering kali dihadapi oleh kita semua. Apa perasaan korang bila tengah buat kerja tapi laptop slow gila-gila? Mesti stres kan?

Sampai bila je nak bersabar kalau dah menyusahkan setiap kali nak buat kerja. Jadi, apa yang boleh korang buat?

Nah, berikut ada 10 tip yang dikongsi oleh MauKerjaMY untuk menjadikan laptop korang lebih laju.

Try la!

1. Kurangkan startup

Maksud startup adalah software yang hidup sendiri selepas on laptop.

Caranya:

  • Tekan kekunci Windows + R serentak
  • Taip msconfig pada ruang disediakan
  • Klik pada tab Startup
  • Untick segala perisian yang korang tidak mahu ianya launch semasa startup

2. Clean up disk

Gunakan utility Clean Up Disk untuk buang data yang memang tak guna dalam subfolder. Data seperti temporary internet files, downloaded program files ni semua buat penuh storage korang je. Jadi, gunalah Clean up disk

3. Kosongkan recycle bin

Recycle bin yang penuh dengan dokumen korang delete memang akan buat laptop slow. Ingat, dokumen yang sudah di delete masih ada dalam recycle bin. Kalau recycle bin penuh, storage pun penuh.

4. Guna disk defragmeter

Berfungsi untuk menyusun semula data yang disimpan pada storage.

Cara lajukan laptop guna disk defragmenter:

  • Search saja Disk Defragment (Windows 7) & Optimize Drive (Windows 10)
  • Klik analyze terlebih dulu
  • Sebaik saja analyze siap, klik defragment disk

5. Guna performance troubleshooter

Tukar power setting ke high performance. Cara ini akan tetapkan processor untuk berkelajuan tinggi setiap masa.

Cara buka utility ini:

  • Buka system and security di Control Panel
  • Klik find and fix problems
  • Klik check for performance issues dan tekan Next

6. Setting visual effect

Setting ini akan menutup segala animasi untuk lajukan laptop korang. Cara untuk setting visual effect pada performance options ialah search performce options pada Windows. Pada tab visual effect, klik adjust for best performance, kemudian klik apply dan siap!

7. Buang dokumen

Dokumen banyak boleh menjadi antara sebab storage penuh. Tinggalkan 20GB ruang kosong untuk bagi OS lancar. Kalau tak nak buang, boleh gnakan Cloud Storage seperti Google Drive, Dropbox, OneDrive dan lain-lain.

8. Buang crapware

Untuk senang faham, crapware dan bloatware ni software yang memang tak digunakan langsung. Crapware dan bloatware adalah perisian pasang yang memang telah sedia ada masa korang baru beli laptop tersebut.

9. Buang virus

Virus buat laptop lembab sebab dia bergerak (running) secara background. Oleh sebab itu, penting untuk korang install antivirus. Sekarang ni banyak antivirus yang free, tapi jangan lebih dari satu.

10. Tutup search indexing

Search indexing selalu boleh menyebabkan laptop slow. Sebagai penyelesaian, ianya perlu dimatikan.

Cara untuk tutup search indexing:

  • Buka indexing options pada control panel
  • Klik modify
  • Untick semua

Diharap agar perkongsian ini dapat memberi manfaat dan sedikit sebanyak boleh membantu menyelesaikan masalah korang.

Selamat mencuba!