Dalam situasi ekonomi negara sekarang ni, mesti ramai yang sedang sibuk untuk mencari kerja. Iye la, dengan lambakan graduan universiti yang ada pun dah cukup untuk memberikan saingan buat rakyat Malaysia untuk mendapatkan pekerjaan.

Jadi, apa perlu korang buat? Sebelum nak memohon pekerjaan tu, ini tip yang telah dikongsi sendiri oleh Amirul Shirat yang sudah berpengalaman menemu duga lebih dari 500 calon pekerja selamalebih kurang dua tahun berkhidmat dalam bidang Human Resource.

Resume

– Gambar profile resume kena formal.. Paling handsome atau cantik yang kita boleh buat

– Input dalam resume tak perlu banyak page (1page) , just masuk kan yang penting-penting sahaja (selebihnya cerita time interview )

– Kalau cgpa below 3.00, jangan mention dalam resume.

– Nyatakan dalam resume kelebihan lain selain daripada bidang yang dipohon..ini kerana,majikan suka ambil candidate yang multitasking.

– Resume yang bagus , sebelah kaki sudah diterima untuk bekerja.

Contoh resume yang baik
Contoh resume yang tidak baik. Tak lengkap dan tiada gambar

Interview

– Berpakaian kemas (formal attire).

IKLAN

– Sentiasa senyum dan pandang mata interviewer (tanda yakin) semasa sesi soal jawab.

– Tahu tentang background company.

– Tahu tentang jawatan yang dipohon.

– Jangan sesekali cerita tentang keburukan syarikat lama pada interviewer , hal ni dapat memberi pandangan buruk interviewer terhadap anda.

IKLAN

– Tidak terlalu menjadi Mr/Ms perfect semasa interview.

– Create situasi dalam interview supaya interviewer hanya tanya apa yang anda tahu untuk jawab

– Jangan panggil interview abang akak or adik. Hormat interviewer ibarat dia penentu nasib anda pada hari tersebut.

IKLAN

Strategi cari kerja

1. Gambar profile dekat resume kena formal (handsome dan cantik) supaya menjadi penarik untuk interviewer pilih anda untuk datang interview.

2. Jangan apply job yang anda tiada pengalaman atau tidak belajar semasa di universiti.

3. Untuk starting kerja tetap jangan pilih syarikat besar, tapi pilih syarikat yang baru nak naik supaya kemungkinan nak diterima kerja cerah dan dapat belajar banyak benda dalam skop tugasan.

4. Tidak terlalu demand gaji bagi yang fresh graduate kerana ilmu lagi penting untuk nak start career.

5. Kalau korang memohon kerja di syarikat Islam,kena tahu basic agama.

6. Semasa interview, jual diri anda (bagi tahu apa yang anda ada supaya syarikat merasa rugi kalau tak ambil).

Semoga tip yang diberikan oleh ‘Abang HR’ ni sedikit sebanyak dapat memberi panduan buat korang ketika mencari kerja. So, tak timbul la isu blur depan interviewer nanti. Hiks!