Foto: Jobstreet

Menghadiri sesi temu duga boleh menjadi satu kerisauan, dimana kita rasa panik bila memikirkan soalan apa yang akan ditanya oleh panel interviewer nanti. Namun sebenarnya korang sudah boleh meneka soalan-soalan basic yang akan ditanya nanti.

Selain daripada pengalaman bekerja atau kekuatan diri yang ada pada calon temu duga, soalan seperti ‘Apakah kelemahan diri anda?’ juga antara yang biasanya akan ditanya sewaktu sesi interview mencari pekerjaan.

BACA: Jangan Diam Saja, Ini 11 Soalan Yang Korang Boleh Tanya Dalam Sesi Interview

Foto: Christina @ wocintechchat.com

Ramai fresh grad yang menjawab dengan salah setiap kali HR bertanyakan soalan ini ketika interview. Ada yang bagi jawapan tidak lengkap dan ada juga yang menjawab mereka tidak langsung mempunyai kelemahan. Hal ini adalah tidak mungkin kerana manusia dilahirkan tanpa sifat sempurna, jadi setiap individu pasti ada kelemahan masing-masing.

Tetapi apa yang penting korang perlulah menjawab dengan bijak dan bukannya memburukkan diri sendiri!

IKLAN

BACA: Cara Buat Resume Guna Aplikasi Di Telefon Pintar, Lebih Mudah & Cepat

Seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Nad telah pun berkongsi tip dan cara terbaik yang korang boleh jawab jika ditanyakan soalan apakah kelemahan diri anda. Menurutnya, kalau nak jawab soalan kelemahan ini kena guna teori sandwich, positif-negatif-positif.

IKLAN
Foto: Christina @ wocintechchat.com

Positif

Mulakan jawapan korang dengan memberitahu HR tentang kelebihan korang dulu. Contohnya korang seorang yang multitask. Jadi bila HR dengar, dia boleh tahu kekuatan korang sekali.

Negatif

Lepas dah beritahu kekuatan itu, barulah korang selitkan kelemahan. Contoh disebabkan ini, ada kemungkinan saya akan terlepas beberapa details yang patut dielakkan pada sesuatu projek. Di sini, HR boleh nampak jelas yang korang ni sedar apa kelemahan korang.

IKLAN
Foto: Scott Graham

Positif

Bila dah sebut kelemahan, jangan berhenti sampai disitu sahaja. Korang kena juga beritahu HR apa inisiatif korang ambil untuk overcome kelemahan itu. Contohnya, oleh sebab itu saya pastikan walaupun pegang beberapa project in hand, saya akan buat checklist untuk setiap milestone yang saya achieve ataupun checklist untuk to do list. Bila korang jawab macam ni, barulah HR itu yakin nak ambil korang bekerja.

Diharap dengan perkongsian yang telah dibuat ini dapat memberi manfaat kepada semua calon interview, lebih-lebih lagi sebagai panduan bagi fresh grad.

Sumber: (1)