Hari ini mencatatkan kes positif seluruh dunia lebih 205 juta dengan korban mencecah 4.33 juta. Allahu…

Melihat kes Covid-19 yang semakin meningkat tanpa sedikit pun tanda untuk hilang dari muka bumi ini. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) gigih menjalankan ujian klinikal ke atas tiga jenis ubat akan dijalankan secara besar-besaran di 52 negara sebagai terapi yang berpotensi untuk merawat Covid-19.

Tiga Ubat Mampu Melawan COVID-19 Diuji WHO, Kenali Ubat Tersebut
Foro Kredit : www.who.int

Ketua Pengarah WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata, ujian dalam kempen Solidarity Plus itu akan melibatkan ribuan pengkaji dan lebih 600 hospital.

Terdahulu, empat ubat telah dinilai dalam ujian dengan hasil yang menunjukkan bahawa remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir, dan interferon mempunyai sedikit atau tidak mempunyai kesan kepada pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital.

Ujian ini diperluaskan ketika dunia sedang menghadapi gelombang pandemik baru, yang dipicu oleh varian Delta yang menular di beberapa negara termasuk Malaysia.

IKLAN

Ini tiga ubat yang dikesan mempunyai potensi melawan Covid-19.

Artesunate

Tiga Ubat Mampu Melawan COVID-19 Diuji WHO, Kenali Ubat Tersebut
Foto Kredit: www.mmv.org

Artesunate dihasilkan oleh Ipca dan kini digunakan untuk merawat penyakit malaria. Dalam percubaan Solidariti, ia akan diberikan secara intravena selama tujuh hari, menggunakan dos standard yang disyorkan untuk rawatan malaria, kata WHO.

IKLAN

Imatinib

Tiga Ubat Mampu Melawan COVID-19 Diuji WHO, Kenali Ubat Tersebut
Foto Kredit : keionline.org

Imatinib dihasilkan oleh Novartis dan digunakan untuk merawat penyakit kanser tertentu. WHO mengatakan pesakit yang mengambil bahagian dalam ujian ini akan mengambil ubat secara makan, sekali sehari, selama 14 hari.

IKLAN

Infliximab

Tiga Ubat Mampu Melawan COVID-19 Diuji WHO, Kenali Ubat Tersebut
Foto Kredit : http://www.pharmafile.com/

Dihasilkan oleh Johnson & Johnson, infliximab digunakan untuk merawat penyakit sistem imun. Untuk percubaan, ia akan diberikan secara intravena pada satu dos, berdasarkan dos standard yang diberikan kepada pesakit Penyakit Crohn dalam jangka masa yang panjang, kata agensi PBB.

Moga dihari Jumaat ini Allah mengangkat pandemik Covid-19 ini. Amin

Sumber : Al Jazeera, Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI