Tidak dapat dinafikan, sekarang ini ramai golongan transgender semakin berani mendedahkan diri dalam kalangan masyarakat. Malah, bilangan mereka sudah tidak terkira lagi membiak di negara ini dan dunia.

Tidak Dibenarkan Masuk Masjid, Transgender Muslim Nekad Buka Sekolah AgamaSumber : BBC

Bagaimanapun, transgender ini sering dipandang serong dan dilontarkan pelbagai hinaan serta kejian daripada orang sekeliling sebagai pengikut kaum Luth.

Berhubung isu tersebut, sebagai langkah elak ditindas di Bangladesh telah menubuhkan sekolah agama pertama kepada golongan tersebut yang beragama Islam.

Sekolah agama itu adalah antara rangkaian gerakan terbaru di Bangladesh untuk memudahkan kehidupan hampir 1.5 juta orang transgender di negara majoriti Islam itu.

IKLAN

Tidak Dibenarkan Masuk Masjid, Transgender Muslim Nekad Buka Sekolah Agama

Sumber : BBC

Kira-kira seramai 50 pelajar transgender dilihat membaca ayat-ayat al-Quran untuk menandakan pembukaan Dawatul Islam Tritio Linger Madrasa atau Islamic Gender School, di pinggir ibu kota. Seorang pelajar berusia 33 tahun, Shakila Akhter, berkata beliau gembira dan berterima kasih kepada ulama kerana melakukan perubahan itu.

IKLAN

Akhter dilahirkan sebagai perempuan yang bercita-cita menjadi doktor atau peguam, namun cita-citanya terkubur apabila terpaksa meninggalkan rumah ketika usia kanak-kanak kerana mahu menyertai komuniti transgender.

Tidak Dibenarkan Masuk Masjid, Transgender Muslim Nekad Buka Sekolah Agama

IKLAN
Sumber : BBC

Kata Akhter, walaupun mereka beragama Islam, namun mereka ditindas hingga tidak boleh pergi ke masjid. Malah, tidak boleh bergaul dengan masyarakat yang lain kerana identiti mereka. Sekumpulan ulama yang dipimpin oleh Abdur Rahman Azad mengubah suai tingkat atas sebuah bangunan 3 tingkat menjadi sekolah dengan dana daripada badan kebajikan tempatan.

Hmm…siapa kita untuk menilai mereka ini kan. So langkah yang terbaik ialah kita doakan jela yang terbaik untuk mereka. Mana tahu dengan cara ini mereka dapat hidayah dan petunjuk.

Sumber : BBC