Sumber Foto: Rentas Adventure

 

Sememangnya malang tidak berbau. Lebih mengecewakan lagi apabila kita sebenarnya boleh mengelakkan diri daripada berdepan dengan kemalangan tersebut sekira kita lebih berhati-hati dengan melakukan research secukupnya sebelum ia berlaku.

Berikutan insiden yang menimpa seorang wanita yang mencuba aktiviti sukan ekstrem ‘rope swing’ di Kuala Kubu Bharu, Selangor pada akhir September lalu, pihak Majlis Bandaraya Hulu Selangor (MBHS) telah mengesahkan bahawa pihak penganjur tidak mempunyai kebenaran dan permit untuk mengadakan aktiviti tersebut sejak tahun 2017.

Tiada Permit Sejak 2017, Aktiviti Rope Swing KKB Diarah Henti
Sumber Foto: Rentas Adventure.

Memetik laporan daripada portal Selangor Kini, EXCO Sukan Mohd Khairuddin Othman juga berkata bahawa pihak penganjur turut pernah mendapat arahan daripada polis untuk menghentikan operasi namun gagal menurut arahan.

IKLAN

“(Mereka) meneruskan aktiviti berkenaan sehingga berlakunya kejadian tidak diingini.

“MDHS (Majlis Daerah Hulu Selangor) telah mengeluarkan notis untuk menghentikan aktiviti berkenaan serta mengosongkan kawasan terbabit,” katanya sambil mendoakan agar mangsa kembali sembuh daripada kecederaan yang dialami.

IKLAN
Tiada Permit Sejak 2017, Aktiviti Rope Swing KKB Diarah Henti
Siti Halijah Abd Rahim.

Mangsa, Siti Halijah Abd Rahim telah berdepan dengan insiden kabel aktiviti rope swing di Kuala Kubu Bharu pada 27 September lalu sehingga menyebabkannya terjatuh dan terhempas ke dalam sungai.

IKLAN

Implikasi daripada insiden tersebut, Siti Halijah terpaksa menjalani pembedahan memasang lapan skru di bahagian tulang belakangnya.

Tragedi Kabel Putus Ketika Lakukan Terjunan Rope Swing, Adik Mohon Doa Keselamatan Kakak

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI