Perbezaan rupa paras Aprilia Manganang, dahulu dan sekarang sebagai seorang lelaki.

 

Sepanjang kariernya sebagai pemain bola tampar profesonal wanita Indonesia, Aprilia Manganang, 28 telah mengecapi pelbagai kejayaan membanggakan.

Ini termasuklah membantu kelab bola tamparnya bergelar juara nasional sebanyak empat kali dan menggapai pingat gangsa di Sukan SEA 2017.

Tersenyum Lebar, Bekas Pemain Bola Tampar Wanita Disahkan Sebagai Lelaki

Namun, lalu pula ceritanya berkenaan kehidupan peribadi Aprilia apabila jantinanya seringkali disalah erti oleh orang ramai.

Pada tahun 2020, Aprilia mengambil keputusan untuk ‘menggantung jersinya’ demi menyertai pasukan ketenteraan Indonesia.

Keputusan tersebut meraih perhatian rakyat Indonesia kerana kontroversi jantina Aprilia. Ramai yang tidak pasti sama ada dia ialah seorang wanita ataupun lelaki.

Tersenyum Lebar, Bekas Pemain Bola Tampar Wanita Disahkan Sebagai Lelaki

Aprilia dilahirkan dengan kondisi yang dinamakan sebagai hypospadias atau rupa organ reproduksi berbeza.

IKLAN

Menurut laporan media Indonesia, bahagian pembukaan uretra yang selalu berada pada bahagian hujung alat kelamin lelaki terletak pada bahagian bawah alat kelaminnya.

Lalu semasa kelahiran Aprilia, dia dikenal pasti sebaagi bayi perempuan berdasarkan tanggapan pakar pada waktu itu. Di dalam sijil kelahiran dan kad pengenalannya juga mencatatkan jantina perempuan.

Implikasi daripada kondisi alat kelamain ini, Aprilia terpaksa melalui fasa ketidakpastian identiti kerana masalah kewangan keluarga untuk melalui pemeriksaan dan rawatan perubatan.

 

Akhirnya Disahkan Sebagai Lelaki

Setelah 28 tahun berlalu, akhirnya Aprilia berjaya melalui pembedahan pembetulan alat kelamin.

Berita tersebut disahkan dalam satu sidang media secara langsung dari Hospital Tentera Gatot Subrato dekat Jakarta, Indonesia. Aprilia kelihatan cukup ceria dan tersenyum lebar setelah dia akhirnya disahkan sebagai seorang lelaki.

IKLAN

Tersenyum Lebar, Bekas Pemain Bola Tampar Wanita Disahkan Sebagai Lelaki

Ini semua berhasil apabila pihak Tentera Nasional Indonesia (TNI) membantu Aprilia merealisasikan impiannya. Malah, pihak tentera juga bersetuju melakukan perubahan pada dokumen peribadi Aprilia bagi menukar info nama serta jenis kelaminnya.

“Ini adalah momen yang saya nanti-nantikan, saya amat gembira. Saya bersyukur kepada semua doktor yang telah membantu saya.”

Lebih membanggakan apabila kebanyakan warganet Indonesia menyokong perubahan pada Aprilia ini dan tidak terkesan dengan jantinanya.

Tersenyum Lebar, Bekas Pemain Bola Tampar Wanita Disahkan Sebagai Lelaki

 

IKLAN

“Lelaki atau perempuan, saya masih merupakan peminat Aprilia Manganang. Dia selalu memakai jersi Indonesia dengan penuh bangga,” kata pengguna Twitter bernama @aan__.

@kharismanism pula merasa pasti bahawa Aprilia akan menjadi seorang jejaka budiman.

Tersenyum Lebar, Bekas Pemain Bola Tampar Wanita Disahkan Sebagai Lelaki

Tersenyum Lebar, Bekas Pemain Bola Tampar Wanita Disahkan Sebagai LelakiKekacakan wajah Aprilia juga menjadi sebutan warganet Indonesia!.

Ini barulah dinamakan sebagai pembedahan perubahan jantina yang diharuskan.

Bukannya seperti beberapa personaliti di Malaysia yang melalui pembedahan mengubah jantina disebabkan kecelaruan identiti. Oops!

Artikel BerkaitanBercinta Di Media Sosial, Jantina “Isteri Jadian” Terbongkar Di Malam Pertama – REMAJA

Sumber (1)