Insiden bunuh-membunuh ahli keluarga nampaknya semakin merisaukan kerana ia telah berlaku di seluruh negara. Baru-baru ini, seorang lelaki di Iraq telah menembak mati adiknya kerana dipercayai menjalani pembedahan menukar jantina.

Doski Azad yang merupakan seorang jurusolek berusia 23 tahun dibunuh oleh abangnya, Chakdar dan polis melaporkan mayat mangsa ditemui berhampiran kampung Babukhkii, Iraq. Mangsa disyaki telah dibunuh tidak lama selepas memuat naik gambar transformasinya di media sosial.

Terlalu Berang, Abang Bunuh Adik Tukar Jantina
Foto: Daily Mail

Menurut Daily Mail, tiada tangkapan dibuat dan suspek dipercayai melarikan diri ke luar negara. Sebelum ini, Doski telah meninggalkan rumah lebih lima tahun dan menerima ugutan daripada keluarga. Dia tetap menerima ancaman walaupun sudah membina kehidupan sendiri sebagai seorang jurusolek.

IKLAN
Terlalu Berang, Abang Bunuh Adik Tukar Jantina
Foto: Daily Mail

Walau bagaimanapun, keluarga Doski dilaporkan memaklumkan sendiri tentang pembunuhan mangsa dan mereka turut memberi lokasi mayat Doski. Waran tangkap untuk suspek yang didakwa tinggal di Jerman telah pun dikeluarkan.

Para aktivis berkata pembunuhan ini adalah sangat membimbangkan golongan transgender di kawasan itu. Mereka sudah berasa didiskriminasi dalam masyarakat dan serangan seperti ini hanya memburukkan lagi ketakutan itu.

IKLAN

**

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI