Foto: Proton 4S Kepong

Pengecualian cukai jalan sebanyak 100 peratus ke atas penjualan kereta telah pun diperkenalkan pada 15 Jun 2020 bagi membantu pemulihan ekonomi akibat pandemik COVID-19. Ia membabitkan pengecualian sepenuhnya cukai jualan yang dikenakan ke atas kereta penumpang, termasuk kenderaan pelbagai guna (MPV) dan kenderaan utiliti sukan (SUV).

Terbaharu, kenderaan memutuskan tiada pelanjutan bagi pengecualian cukai jualan kenderaan penumpang yang berakhir pada 30 Jun depan.

Namun begitu, bagi pembeli yang membuat tempahan sehingga 30 Jun ini, korang masih layak menikmati insentif tersebut. Dalam masa yang sama, pembeli perlu membuat pendaftaran kenderaan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sebelum 31 Mac 2023.

Tempoh Pengecualian Cukai Jualan Kenderaan Tamat 30 Jun, Tempah Segera Jika Mahu Elak Bayaran Cukai
Foto: Piston.my

Namun, pembukaan sektor ekonomi termasuk sektor automotif yang telah kembali beroperasi seperti sedia kala, masih terdapat sejumlah permintaan yang masih belum dapat dipenuhi ekoran gangguan kepada rantai bekalan global.

IKLAN

Pada masa yang sama, seluruh dunia sedang menghadapi masalah kekurangan cip mikro semikonduktor yang digunakan secara meluas merentas beberapa industri termasuk industri automotif.

Tempoh Pengecualian Cukai Jualan Kenderaan Tamat 30 Jun, Tempah Segera Jika Mahu Elak Bayaran Cukai
Foto: CarSpiritPK

Disebabkan masalah ini, sebanyak 264,000 unit kenderaan yang ditempah dalam tempoh pengecualian ini masih belum siap pemasangan dan tidak dapat dibekalkan kepada pembeli.

Jadi, bagi korang yang menyimpan hasrat untuk membeli kereta baharu, boleh tempat segera untuk mengelakkan cukai kenderaan yang akan dikenakan semula nanti.

IKLAN

Sumber: (1)

**

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://youtu.be/t8CUdP77dPE

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI