Jika korang gemarkan gaya hidup minimalis, perkakasan air fryer merupakan ‘gajet’ dapur yang amat sesuai.

Air fryer adalah perkakas dapur yang fungsinya adalah menggoreng makanan tanpa minyak, menjadikan makanan kamu lebih sihat dan bebas minyak.

Tapi, hasil masakan itu akan akibatkan kesan makanan di permukaan Air Fryer tersebut. Dan katanya, nak cuci air fryer ini boleh tahan rumit juga.

Jadi, apa kata korang ikut teknik yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Huda Zainal ada berkongsi cara dan tip menyelesaikan problem korang ni. Menariknya teknik ini tidak merosakkan komponen elektrik di dalam air fryer tersebut.

Ini perkongsian beliau :

CARA CUCI AIR FRYER DENGAN MUDAH

Benda paling azab nak cuci dekat dapur, bonda rasa cuci air fryer. Especially lepas panggang ayam. Aduh dia punya melekat tu memang susah nak tanggal. Lepas tengok youtuber Melissa Maker deep clean oven dia. Terus tercetus idea nak cuba dekat air fryer ni.

IKLAN

Subhanallah, cuma dengan guna cuka. Seriously senang yang amat. Tak adalah istilah tangan sado nak menyental. Bonda guna cuka dan span cuci pinggan je dekat kerak-kerak wiring rack tu. Cepat je tertanggalnya. Nak tau cara, tengok gambar.

1. Lepas panggang ayam. Kerak kat wiring rack tu memanglah kuat melekat bertaut. Haih. Gaya dia melekat macam orang bercinta. Tak boleh dilepaskan.

2. Masukkan air 300 ml

IKLAN

3.Tambah cuka 3 sudu besar ye.

4. Set masa 200 celcius. Masa 15 minit. Sesudah habis tu biarkan air fryer sejuk.Bonda buat ni lepas berbuka. Masa sahur baru cuci.Guna span dan sabun cuci pinggan je. Senang tanggal.

IKLAN

5. Bersihkan. Dengan cuka je nak lembutkan kerak tu. Lepas ni bolehlah buat ayam panggang selalu.Selalu air fryer ni tak guna sebab bercinta nak cuci. Air fryer antara kitchen appliance yang pakai sekali kena cuci. Bukan cuci bila ada masa nak cuci ye anak-anak.

Mudah je kan sebenarnya nak hilangkan kekotoran yang melekat di Air Fryer ni.

So, lepas ni tak ada la kesan-kesan yang menjengkelkan tu lagi kan.hiks

Selamat Mencuba!

Sumber: Huda Zainal