Siapa sangka gadis berbangsa Cina yang pada mulanya hanya menggantikan pelakon di sebuah teater akhirnya  ‘jatuh cinta’ dengan industri seni hiburan tanah air.

Lim Mei Fen mengakui dirinya bertuah selepas berpeluang menggantikan watak Puteri Hang Lipo yang sepatutnya dibawakan oleh Dr. Soo Wincci dalam teater Takhta 3 Ratu, satu ketika dahulu. Pada waktu itu, Soo Wincci terpaksa berlepas ke Taiwan untuk konsertnya dan meminta bantuan Mei Fen bagi membawa watak tersebut.

Graduan ASWARA, Mei Fen Tegaskan Ilmu Penting Untuk Bertahan Sebagai PELAKON – Bukan Jumlah Followers
Instagram: @meifenlim

“Pada mulanya, saya berdepan sedikit cabaran kerana saya tidak fasih berbahasa Melayu. Saya betul-betul bernekad untuk mencuba dan menyakinkan kak Erma Fatima bahawa saya mampu membawakan watak itu dengan baik. Saya menghafal skrip sebaik mungkin dan tak sangka selepas itu, saya jatuh cinta dengan dunia teater,” jelas Mei Fen sewaktu dihubungi oleh REMAJA.

Biarpun Mei Fen sedikit lewat memasuki industri seni, dia tidak pernah mempedulikan kata-kata orang sekeliling yang mengatakan dirinya sudah agak berusia untuk memulakan karier sebagai seorang pelakon berkaliber.

Graduan ASWARA, Mei Fen Tegaskan Ilmu Penting Untuk Bertahan Sebagai PELAKON – Bukan Jumlah Followers
Instagram: @meifenlim

“Saya menceburkan diri dalam industri ketika berusia 26 tahun. disebabkan itulah, saya turut melanjutkan pelajaran di Aswara pada usia 27 tahun.”

“Jujurnya, pengalaman saya di ASWARA banyak mengubah kehidupan saya. Di sanalah saya semakin galak berkawan dengan rakan berbangsa Melayu. Mereka tidak lokek mengajar saya cara pertuturan bahasa Melayu yang lebih baik. Walaupun berdepan sedikit kekangan, akhirnya saya berjaya menggenggam juga ijazah sarjana muda saya dalam bidang teater,” kata gadis jelita ini.

Kongsinya lagi, jika pelajar lain memerlukan dua ke tiga jam untuk menghafal skrip, Mei Fen pula mungkin memerlukan 10 jam kerana benar-benar ingin mendalami sebutan dan cara percakapan yang betul.

IKLAN

Perlahan-lahan, Mei Fen mengadaptapsi kepada rutin tersebut dan segala bertambah lebih mudah. Tanpa pengalaman bermakna sepanjang hidupnya itu, mungkin sekali dirinya belum mampu menggarap skil penting dalam lakonan yakni pertuturan yang jelas.

Graduan ASWARA, Mei Fen Tegaskan Ilmu Penting Untuk Bertahan Sebagai PELAKON – Bukan Jumlah Followers
Instagram: @meifenlim
Graduan ASWARA, Mei Fen Tegaskan Ilmu Penting Untuk Bertahan Sebagai PELAKON – Bukan Jumlah Followers
Instagram: @meifenlim

Baru-baru ini, Mei Fen telah memuat naik gambar konvokesyen. Tahniah Mei Fen!

Majlis tersebut sebenarnya sudah lama ditangguhkan dek jadual tugasannya yang tidak mengizinkan. Hanya sekarang baru dia berkesempatan untuk menghadiri majlisnya itu.

“Sebenarnya, saya sudah tamatkan pengajian pada tahun 2018 lagi tetapi ketika itu, saya sibuk dengan teater Tanah Airku dan tidak dapat menghadiri majlis konvokesyen. Tahun berikutnya pula, saya sibuk melanjutkan pelajaran di Beijing dan seperti yang kita tahu, pandemik COVID-19 pula melanda dunia pada tahun 2020.”

IKLAN

“Asalnya, saya seperti sudah hilang minat untuk menghadiri majlis konvokesyen pada tahun ini sebenarnya kerana tiga tahun telah berlalu sejak saya menamatkan pengajian.

“Namun baru-baru ini apabila timbul pemintaan tular di mana seseorang pelakon kononnya perlu mempunyai 1 juta followers di media sosial untuk diambil berlakon, saya merasakan saya perlu melakukan shout out kepada pemain industri lain dan penonton di luar sana.

“Kaliber seorang pelakon bukan hanya setakat diukur daripada jumlah pengikut. Ilmu juga penting untuk menghasilkan seorang pelakon berbakat yang mampu bertahan lama,” tegasnya.

Baru-baru ini, nama Mei Fen telah menjadi sebutan ramai setelah filem Prebet Sapu yang menampilkannya telah diangkat untuk pencalonan awal Anugerah Academy (Oscars).

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : ‘Road to Oscars’ Filem Prebet Sapu Terpilih Wakili Malaysia Ke Pentas Dunia – REMAJA

Prebet Sapu akan ditayangkan pada 16 Disember 2021 di pawagam seluruh tanah air dan Mei Fen berpendapat ia adalah sebuah filem yang harus ditonton oleh remaja terutamanya mereka yang masih bergelar pelajar.

“Saya berharap ramai remaja khususnya mereka yang belajar dalam bidang komunikasi massa atau perfileman akan ke pawagam untuk menonton Prebet Sapu. Satu hari nanti, mereka juga akan berada dalam industri. Jadi inilah masanya untuk korang memberi sokongan buat penggiat seni tanah air,” simpul Mei Fen.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.